Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 12:55

Η θάλασσα και ο δήμος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Για μια ακόμη φορά οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΚ, κατά το ρεπορτάζ, έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιοχή της Καλαμάτας.

 

 

Πρόκειται για μια ευχάριστη διαπίστωση και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, αφού ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν την -παγωμένη είναι αλήθεια ακόμη- θάλασσα μια ανάσα από τον αστικό ιστό. Τα αποτελέσματα φυσικά δεν είναι τυχαία: Εχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει ένα πλήρες αποχετευτικό σύστημα σε λειτουργία, οπότε το μικροβιακό φορτίο που ενδεχομένως φτάνει στη θάλασσα είναι… σταγόνα στον ωκεανό. Και ως εξ τούτου… μη μετρήσιμο και μη υπολογίσιμο ως πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό προνόμιο που θα πρέπει να προβληθεί αναλόγως γιατί δεν είναι και το… σύνηθες σε αστικές περιοχές της χώρας.

Το στοιχείο αυτό όμως υπονομεύεται από την περίεργη αδιαφορία του δήμου απέναντι σε διαμαρτυρίες σχετικά με την κατάσταση της θάλασσας. Που ξεκινάνε από τις φυσαλίδες και φτάνουν μέχρι την εμφάνιση συσσωματώσεων γύρης, φυτοπλαγκτόν και άλλων αντιαισθητικών εικόνων. Ο κόσμος αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει το αποδίδει σε ρύπανση - και επειδή ορισμένοι διαθέτουν… μάστερ τερατολογίας, μπορεί να ακούσεις τα πλέον απίστευτα πράγματα. Εννοείται ότι κατά κανόνα οι όποιοι φόβοι είναι αβάσιμοι, όπως επίσης εννοείται όμως ότι η ζημιά από την τερατολογία και το ανεξήγητο μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα όσον αφορά επισκέπτες που πιθανόν να χάσουν και τις διακοπές τους ακόμα, από τα όσα βλέπουν, ακούν και δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με την αδιαφορία του δήμου, του οποίου οι παράγοντες νομίζουν ότι λύνουν το πρόβλημα πετώντας στη μούρη των διαμαρτυρόμενων μετρήσεις. Γιατί ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να ερευνήσουν τα όποια φαινόμενα εμφανίζονται, να μετρήσουν "εκτός προγράμματος" και να εξηγήσουν απλά στον κόσμο τι συμβαίνει κάθε φορά. Με αυτή τη στάση αδικούν την πόλη και την προσπάθεια που γίνεται για να καταστεί "επώνυμος" προορισμός, απολύτως διακριτός σε σχέση με τους άλλους.

Μέτρα για να γίνει ευέλικτος και αποτελεσματικός ο δήμος σε αυτό τον τομέα και υπάρχουν και έχουν προταθεί. Με πρώτο, ένα "παρατηρητήριο" κατάλληλα στελεχωμένο από το υπάρχον προσωπικό, που θα έχει την ευθύνη να παρακολουθεί, να δέχεται παράπονα πολιτών, να παρεμβαίνει και να δίνει εξηγήσεις κάθε φορά. Πρόκειται για μια απλή και ανέξοδη κίνηση που προϋποθέτει κατάλληλη οργάνωση και συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου.

Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη αλλά δεν αρκεί να το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Χρειάζεται να πείθονται οι πολίτες, και αυτό προϋποθέτει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αυτοδιοίκηση και αναλογική Η μελέτη για το Νέδοντα »