Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 18:15

Περιμένοντας τον περιφερειακό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Μετ’ εμποδίων προχωρεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος αλλά μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ολοκληρωθεί στο σημείο που έχει φθάσει.

 

 Το γιατί μπορεί να το καταλάβει ο καθένας αν δοκιμάσει να διατρέξει τις περιοχές στις οποίες έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις. Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κανένας δεν μπορεί να… πάρει όρκο, καθώς όλο και κάτι συμβαίνει για να μετατεθεί προς τα πίσω.

Ανεξαρτήτως χρόνου όμως, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να "τρέξει" για να λύσει ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί από… πέρυσι. Ουσιαστικά οφείλει να απαντήσει τι θα σημάνει για την πόλη και τους κατοίκους της η ολοκλήρωση του δρόμου και πώς θα γίνει η διαχείριση των ζητημάτων που θα ανακύψουν.

Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν σίγουρες απαντήσεις, οι επιδράσεις ασφαλώς δεν θα είναι μονοσήμαντες και ορισμένα πράγματα εξαρτώνται από παράγοντες που ενδεχομένως δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμη. Υπάρχει για παράδειγμα το ζήτημα των πλευρικών διοδίων για την είσοδο στον περιφερειακό. Η σύμβαση παραχώρησης επιτρέπει να λειτουργήσουν αλλά μέχρι τώρα όλες οι πλευρές έχουν αρκεσθεί σε μισόλογα. Μπορεί το αντίτιμο να είναι μικρό αλλά το βέβαιο είναι ότι θα έχει σημαντική επίδραση στον κόσμο που πηγαινοέρχεται καθημερινά. Και πολύ περισσότερο αν βρεθεί μπροστά σε μια νέα Αθηνών (και βάλε) προκειμένου να μπει ή να βγει από την πόλη.

Από την άλλη πλευρά ένα μέρος των επισκεπτών που διέτρεχε την Καλαμάτα για να πάει προς τους κοντινούς οικισμούς ανατολικά της πόλης αλλά και γενικότερα προς τη Μάνη, θα την παρακάμψει με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό κυκλοφοριακά ή οικονομικά.

Αγνωστος "Χ" φυσικά η επίδραση που θα μπορούσε να έχει η εντεινόμενη κρίση τόσο στην προσέλκυση επισκεπτών, όσο και στη συχνή μετακίνηση από την ενδοχώρα της Μεσσηνίας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα από την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου μέχρι τώρα έγινε απολύτως ορατό στην κίνηση του καλοκαιριού. Η υπόθεση "αγορά και κατανάλωση" είναι ένα άλλο κεφάλαιο και σχετίζεται με παράγοντες πέρα από τις υποδομές.

Δεδομένων τούτων, στο δήμο δεν πρέπει να περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά να μελετήσουν όλα τα σενάρια, τις επιπτώσεις και τις αναγκαίες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις.

 

Ηλίας Μπιτσάνης

 

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ποδήλατα και αναπλάσεις Βροχές και πλημμύρες »