Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 17:24

Ξεναγήσεις στις αρχαιότητες...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο ξεναγήσεις το Σαββατοκύριακο με διαφορετικές αφορμές ανέδειξαν με εντυπωσιακό τρόπο θα έλεγε κάποιος, τις αρχαιότητες που υπάρχουν στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας.

Αγνωστες στους περισσότερους, αποτελούν σημαντική "προίκα" της ιστορίας για την περιοχή και βάση για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού.
Το Σάββατο μια μεγάλη ομάδα από το Σύλλογο Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, ξεναγήθηκε από την Ξένη Αραπογιάννη στο αρχαίο Ασκληπιείο, το θολωτό μυκηναϊκό τάφο και τα ρωμαϊκά λουτρά. Μνημεία διαφορετικών εποχών, μεγάλης αξίας και τοποθετημένα σε μια μεγάλη περιοχή που αποκαλύπτουν και τη σημασία της περιοχής, τη διαρκή κατοίκησή της στο διάβα της ιστορίας αλλά και τις μετακινήσεις των οικισμών ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες.
Την Κυριακή όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση για την ανάδειξη του Αρι, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την Μαίρη Τσουλάκου στις αρχαιότητες των Ακοβίτικων, δηλαδή στον αρχαιολογικό χώρο του πρωτοελλαδικού μεγάρου αλλά και στο Ναό του Ποσειδώνα. Το επιβλητικό κτηριακό συγκρότημα που συγκέντρωνε πιθανότατα διοικητικές και οικονομικές λειτουργίες και αποτελούσε το κέντρο ενός ανθηρού προϊστορικού οικισμού είναι ένα από τα λιγοστά πρωτοελλαδικά κτήρια αυτού του τύπου. Ενώ το Ιερό του Ποσειδώνα φαίνεται ότι λειτουργούσε μέχρι και την κλασική εποχή.
Από τα ελάχιστα που προαναφέρθηκαν είναι εμφανές ότι δίπλα στην πόλη υπάρχουν μεγάλης αξίας αρχαιότητες, τις οποίες ελάχιστοι έχουν επισκεφθεί και πολύ λιγότεροι γνωρίζουν… κατά πού πέφτουν και πώς θα φθάσουν σε αυτές. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε συγκροτημένη πολιτική ανάδειξης από το Δήμο Καλαμάτας, ούτε και σχέδιο για τη συνέχιση των ανασκαφών σε ένα έδαφος που είναι βέβαιο ότι κρύβει πολλούς ακόμη θησαυρούς. Οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα είναι γνωστοί στους ερευνητές αρχαιολόγους και περιμένουν να φθάσει εκεί η ανασκαφική σκαπάνη.
Πολιτική ανάδειξης σημαίνει κατ’ αρχήν υποδομές με ήπιες παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον γύρω από τις αρχαιότητες, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση σε αυτές. Αν εκείνοι που ξεναγήθηκαν στον Αρι εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες για διάφορες δραστηριότητες, εκείνοι που ξεναγήθηκαν στο Ασκληπιείο είναι βέβαιο ότι εντυπωσιάστηκαν από το τοπίο που απλώνεται στα πόδια τους με θέα το μεσσηνιακό κάμπο. Πολιτική ανάδειξης σημαίνει οργανωμένες ξεναγήσεις σε αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους με μια ορισμένη μονιμότητα έτσι ώστε επισκέπτες και ντόπιοι να γνωρίζουν πότε και με ποιο τρόπο μπορούν να γνωρίσουν τα "μυστικά" τους. Πολιτική ανάδειξης σημαίνει ενημέρωση για τις αρχαιότητες όλων εκείνων που φθάνουν στην περιοχή και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Από εκεί και ύστερα είναι προφανές ότι οι ανασκαφές έχουν εγκαταλειφθεί στην καλή θέληση των ιδιωτών τους οποίους αναζητούν εναγωνίως διάφοροι παράγοντες για να τις χρηματοδοτήσουν. Πέρα από όποια συμβολή του δήμου, το κρίσιμο ζήτημα είναι να διατεθούν χρήματα από την Πολιτεία στη βάση ενός προγράμματος που θα πρέπει να είναι και η κινητήρια δύναμη της όλης προσπάθειας. Μόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ολοκλήρωση των έργων. Διαφορετικά για πολλά χρόνια ακόμη θα συζητούμε για τα ίδια πράγματα και θα μετράμε ως άλματα τα βηματάκια.

Ηλίας Μπιτσάνης