Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 16:53

Ηλεκτρονική δημοκρατία και αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με τη "φωτογραφική" πρόσληψη στο Δήμο Μεσσήνης, είναι χρήσιμο να δούμε μια πλευρά της υπόθεσης που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στην έκφραση "ηλεκτρονική δημοκρατία" για την αυτοδιοίκηση.

Ενας από τους ισχυρισμούς του δημάρχου Στ. Αναστασόπουλου ήταν ότι η πρόσληψη ειδικού συμβούλου έγινε για την υποστήριξη της ιστοσελίδας που λειτουργεί ο δήμος στο Διαδίκτυο.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο να αναζητήσει κάποιος τις ιστοσελίδες των φορέων της αυτοδιοίκησης. Και εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ιστοσελίδες της εκάστοτε δημοτικής και περιφερειακής αρχής, καθώς μέσα από αυτές προβάλλεται κατά κόρον μόνον η δραστηριότητα της πλειοψηφίας.
Οι ιστοσελίδες της αυτοδιοίκησης ουσιαστικά λειτουργούν ως ιδιόκτητο μέσο ενημέρωσης στο οποίο γίνεται διαρκής παρέλαση των παραγόντων και των θέσεων της πλειοψηφίας. Για την ενημέρωσή τους, χρησιμοποιούνται υπάλληλοι των δήμων και της Περιφέρειας οι οποίοι αντί να ασχολούνται με τις υποθέσεις των πολιτών, φροντίζουν να φωτογραφίζουν, να βιντεοσκοπούν, να γράφουν δελτία και να αναρτούν τη δραστηριότητα των παραγόντων της πλειοψηφίας. Εννοείται ότι όλοι αυτοί κατά κανόνα ουδεμία σχέση έχουν με τη δημοσιογραφία και βεβαίως οι εξαιρέσεις βαφτίζονται με διαφορετικά ονόματα αφού δεν προβλέπονται τέτοιες θέσεις.
Οι συνδυασμοί της μειοψηφίας και η δραστηριότητά τους έχουν εξοβελιστεί εις το πυρ το εξώτερον, όπως επίσης και οι παρεμβάσεις φορέων που αναφέρονται σε τοπικά ζητήματα και τη δραστηριότητα της αυτοδιοίκησης. Αν θέλει κάποιος να καταγράψει την ακρότητα στην εκμετάλλευση αυτής της ιστορίας, δεν έχει παρά να κάνει μια… περιοδεία στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για να διαπιστώσει ότι χρησιμοποιείται σαν βήμα επιθέσεων και σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά και σε φορείς που παρεμβαίνουν για ζητήματα τα οποία τους αφορούν άμεσα. Οτι καταχωρίζονται οι απαντήσεις της ηγετικής ομάδας σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί για να κρίνει και να συγκρίνει ο πολίτης.
Από τις ιστοσελίδες απουσιάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια (για το Περιφερειακό δεν το συζητάμε) και οι συζητήσεις σε αυτά. Τα πρακτικά από τον Κώδικα απομαγνητοφωνούνται και καταγράφονται στους υπολογιστές και στο χαρτί οι συζητήσεις. Μια πολιτική δημοκρατίας και ενημέρωσης του πολίτη θα επέβαλε για τις συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια να υπάρχει ειδικός σύνδεσμος στις ιστοσελίδες έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί κάθε στιγμή να αναζητήσει τι συζητήθηκε για μια υπόθεση που τον αφορά ή τον ενδιαφέρει. Οχι μόνον δεν γίνεται αυτό αλλά και κάποιες αναρτήσεις που είναι υποχρεωτικές στη "Διαύγεια" γίνονται με τρόπο που λοιδορεί ακόμη και αυτή την υποχρέωση. Γενικότερα οι αναρτήσεις στη "Διαύγεια" ασφαλώς θα έπρεπε να καταχωρίζονται με ειδικό σύνδεσμο, αλλά αυτό φαίνεται ότι είναι πολυτέλεια και θα πρέπει να μάθουν όλοι να ψάχνουν για να πετύχουν κάτι το οποίο ενδεχομένως τους ενδιαφέρει.
Η ηλεκτρονική δημοκρατία στις ιστοσελίδες της αυτοδιοίκησης δυστυχώς είναι ζητούμενο. Η αλήθεια είναι πως δεν φαίνεται να την διεκδικεί και κανένας, καθώς φαίνεται ότι εξ αρχής όλοι το έχουν πάρει απόφαση ότι ο έχων το μαχαίρι τρώει και πεπόνι. Και ο πολίτης αντί να έχει πρόσβαση και παρέμβαση στις δημοτικές υποθέσεις, περιορίζεται στο ρόλο του θεατή μιας παράστασης για έναν ρόλο. Αυτόν του "αρχηγού".

Ηλίας Μπιτσάνης