Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 12:45

Συνεταιρισμοί και προώθηση ελαιολάδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε συγκρίσεις με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες, προκειμένου να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα όσον αφορά τη δική μας χώρα. Ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία η προσπάθεια που γίνεται από κάποιους ανθρώπους να ενημερώσουν για τις εξελίξεις που αφορούν στον κρίσιμο τομέα του ελαιολάδου, όπως κάνει ο συμπατριώτης μας Θανάσης Μαυρούλης. Μεταφράζοντας από τα ισπανικά σχετικό δημοσίευμα γράφει στην ιστοσελίδα του:

"Ο ισπανικός Ομιλος Hojiblanca θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους παραγωγής παρθένου ελαιολάδου, γεγονός που τον καθιερώνει παγκοσμίως σαν τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου. Αυτός είναι ο όγκος που θα παράγουν τα 94 συνεταιριστικά ελαιοτριβεία-μέλη του. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Χοσέ Μορένο, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που αφορούν τον συνεταιρισμό σε μια συνέντευξη Τύπου κι ο οποίος υπογράμμισε ότι ο όμιλος αναμένει να κλείσει με έναν κύκλο εργασιών του ύψους των 400 εκ. ευρώ. Στον ελαιουργικό τομέα εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 300 εκ. ευρώ περίπου και έχει βάλει σαν προτεραιότητές του την ένταξη νέων συνεταιρισμών και την περαιτέρω διεύρυνση του τομέα της εμφιάλωσης που έχει μεγάλες προοπτικές στις ξένες αγορές.

Σήμερα τα 94 ελαιοτριβεία είναι διεσπαρμένα μεταξύ Χαέν, όπου υπάρχουν 21 συνεταιρισμοί-μέλη με 60.000 τόνους παραγωγή, Κόρδοβα (26), Μάλαγα (25), Σεβίλλη (12), Ciudad Real (4), Γρανάδα (3 ), Κάντιθ (2) και Badajoz (1).

Στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών υπογράμμισε τη σημασία της εξαγοράς της Acyco για την ενίσχυση της εμπορίας της συσκευασμένης παραγωγής των 22 συνεταιρισμών-μελών της, οι οποίοι στα τελευταία έξι χρόνια έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τους...

Ο Ντέιβιντ Μπίσμπαλ θα συνεχίσει την προβολή του σήματος Hojiblanca και το 2012, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε αγορές του εξωτερικού όπως το Μεξικό, τη Βραζιλία ή τις ΗΠΑ. Ο Ισπανός καλλιτέχνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελέστηκε μέχρι σήμερα, που αφορούσε την προώθηση νέων καναλιών πωλήσεων με αξιοποίηση των συναυλιών του, την συμμετοχή σε on-line δραστηριότητες και όλα τα προφίλ social networking της μάρκας, την συμπαράσταση σε εσωτερικές πρωτοβουλίες του συνεταιρισμού όπως το βραβείο Hojiblanca για την ποιότητα και την διεξαγωγή μιας διαφημιστικής καμπάνιας στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο. Με στραμμένη την προσοχή στο επόμενο έτος συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων προώθησης".

Το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κάποιος είναι η συγκέντρωση των συνεταιριστικών ελαιουργείων σε έναν όμιλο που διαχειρίζεται το ελαιόλαδο. Η ποσότητα είναι τεράστια και αν συνεχιστεί αυτή η γιγάντωση θα φθάσουν να διαχειρίζονται ποσότητες που θα φθάνουν το ύψος της ελληνικής παραγωγής. Οι συγκρίσεις στο επίπεδο του ανταγωνισμού είναι συντριπτικές και δείχνουν την ανάγκη ανάπτυξης μεγάλων συνεργατικών σχημάτων στη χώρα μας στο επίπεδο διαχείρισης του προϊόντος. Με σκόρπια συνεταιριστικά ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια που ουσιαστικά λειτουργούν ανταγωνιστικά, η κατάσταση θα σέρνεται και θα χειροτερεύει καθώς η κρίση διευρύνεται, η κατανάλωση περιορίζεται και η ρευστότητα των βασικών αγοραστών έχει περιοριστεί σημαντικά. Ασφαλώς δεν είναι οι αρθρογράφοι αρμόδιοι να… καθοδηγήσουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Ομως οι συνεταιριστές και οι συνεταιρισμένοι αγρότες δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να περιμένουν κάποιους άλλους να κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί των προϊόντων. Οφείλουν να βρουν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρή συνεταιριστική κοινοπραξία που θα είναι σε θέση και να διαπραγματευτεί την πώληση του προϊόντος και να διευρύνει την προώθηση της τυποποίησης. Ενας τέτοιος φορέας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ειδικά σε εποχές κατά τις οποίες υπάρχει ισχυρή πίεση που οδηγεί τις τιμές στον γκρεμό και τους παραγωγούς στην απόγνωση.

Το δεύτερο που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι η προώθηση του προϊόντος στην αγορά δεν είναι υπόθεση του… κράτους αλλά των παραγωγών του. Το κράτος μπορεί και πρέπει να στηρίξει τις εξαγωγές δημιουργώντας τις προϋποθέσεις τοποθέτησης ανταγωνιστικών προϊόντων στις ξένες αγορές (υπάρχουν άλλωστε σχετικές προτάσεις σε μελέτες που έχουν γίνει), αλλά κυβερνήσεις και κόμματα δεν είναι… έμποροι ανεξαρτήτως αν δεν το έχουν καταλάβει στην προσπάθεια να γίνουν αρεστοί στους ψηφοφόρους. Το ισπανικό παράδειγμα της αξιοποίησης ενός διεθνούς φήμης ποπ τραγουδιστή ακόμη και μέσα από τις συναυλίες του, δείχνει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι παραγωγοί αλλά και εκείνοι που διαχειρίζονται την τύχη τους.

Η περιστροφή γύρω από τον εαυτό μας έχει ζαλίσει τον κόσμο και η οικονομία βουλιάζει. Και επειγόντως πρέπει να περάσουμε από τη… φιλοσοφία στην πράξη. Αλλιώς το μέλλον θα γίνει ακόμη περισσότερο δυσοίωνο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 20:05