Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 18:48

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς αγροτική πολιτική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πριν από λίγες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς ανακοίνωσε ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυταρή, με την οποία ζητεί άμεση λειτουργία του εργαστηρίου ελαιολάδου στην Καλαμάτα. Κατά το ρεπορτάζ "ο κ. Τατούλης στην επιστολή του σημειώνει ότι το εργαστήριο δεν έχει λειτουργήσει από τότε που δημιουργήθηκε και προς τούτο ζητεί να στελεχωθεί με 4 επιστήμονες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του".
Πρόκειται για ένα ζήτημα του οποίου η σημασία έχει επισημανθεί σε αλλεπάλληλα σημειώματα της στήλης και για το οποίο ουσιαστικά εδώ και 20 μήνες η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έκανε απολύτως τίποτε. Για να μην αδικήσουμε κανέναν θα ακριβολογήσουμε γράφοντας ότι επιχείρησε να "παίξει" με το ζήτημα ανακοινώνοντας τον Ιανουάριο του 2012 την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να λειτουργήσει το εργαστήριο με σύμπραξη ανάμεσα στους δύο φορείς αλλά και του Οργανισμού "Δήμητρα" και του ΤΕΙ. Ανακοινώθηκε μάλιστα τότε ότι θα λειτουργήσει με μετάταξη ή απόσπαση προσωπικού άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Μετά από 6 μήνες και αφού δεν έγινε τίποτε, ο περιφερειάρχης θυμάται την υπόθεση και λύνει το πρόβλημα με… επιστολή. Μια ακόμη απόδειξη για την αδιαφορία ή ανικανότητα της Περιφέρειας να λύσει ζητήματα που απασχολούν την αγροτική οικονομία και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την παραγωγή.
Με την ευκαιρία αυτή αναζητήσαμε την τύχη που είχαν οι προτάσεις της διαβούλευσης για τα αγροτικά ζητήματα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο το Φεβρουάριο του 2011. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας:
1) Για το λάδι της Πελοποννήσου να κατατεθεί σχετικός φάκελος για αναγνώριση ως Π.Γ.Ε. προϊόν (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης Πελοποννήσου).
2) Επέκταση του  ΠΟΠ Καλαμάτας (από ποικιλία κορωνέικη) σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας ώστε να αξιοποιηθεί η φήμη του ονόματος της Καλαμάτας.
3) Αξιοποίηση των ΠΟΠ λοιπών περιοχών της Περιφέρειας.
4) Υπαρξη κινήτρων για την ενοποίηση των πολυπληθών μονάδων (π.χ. 200 μεταποιητές) όπως η ενοποίηση ελαιοτριβείων.
5) Η επιδότηση να γίνεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία.
6) Δημιουργία κεντρικού γραφείου ελαιοκομικών προϊόντων της Περιφέρειας με έδρα την μεγαλύτερη παραγωγική ενότητα, το οποίο θα έχει άμεση επαφή με όλες τις διεπαγγελματικές και επιμελητηριακές οργανώσεις.
7) Η εκτίμηση της παραγωγής να είναι ακριβής και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
8) Ανάδειξη του εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Πελοποννήσου και της παγκοσμίου φήμης ελιάς Καλαμών.
9) Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
10) Προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας ελιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διότι το γεωγραφικό ανάγλυφο, το ορεινό, το κλίμα και οι εδαφολογικές συνθήκες ευνοούν τη συγκεκριμένη μορφή γεωργίας.
11) Να υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας, εξουσιοδοτώντας αυτό στην εκχώρηση διαπιστεύσεων σε όλα τα ελαιοκομικά προϊόντα της Περιφέρειας προκειμένου να επιτευχθεί η ποιοτική σταθερότητα και η βελτίωση της ποιότητας αυτών.
12) Να δημιουργηθεί Εργαστήριο Πιστοποίησης Ελαιολάδου στην Πελοπόννησο.
13) Να δημιουργηθεί - ολοκληρωθεί το μητρώο παραγωγών και εμπόρων.
14) Να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις αθρόες εισαγωγές ώστε να αποφεύγονται ελληνοποιήσεις προϊόντων.
15) Να εξυγιανθεί το εμπορικό κύκλωμα.
16) Να δημιουργηθεί Σύνδεσμος Εξαγωγέων Πελοποννήσου.
17) Να συγκροτηθεί Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.
18) Nα στηριχθεί η καινοτομία με ενίσχυση της νομοθεσίας (π.χ. βαλσάμικο ξίδι).
19) Ανίχνευση και εξεύρεση τραπεζιτών που θα χρηματοδοτήσουν την καινοτομία.
20) Να γίνει Γραφείο Προώθησης Εξαγωγών Πελοποννήσου.
21) Να δοθεί ιδιαίτερη  έμφαση στην επέκταση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
22) Να δημιουργηθεί γραφείο για την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων των γεωργικών επιχειρήσεων.
23) Προώθηση της πιστοποίησης στην παραγωγή με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στις νέες μορφές γεωργίας.
24) Να γίνει γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις Βρυξέλλες.
25) Nα δημιουργηθούν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων.
Από όλα αυτά μετά από 1,5 και πλέον χρόνο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και στην διαδικασία αυτή δεν είχε καμία εμπλοκή η Περιφέρεια, η οποία αρκέστηκε σε λεονταρισμούς σχετικά με την υποχρεωτική τυποποίηση του ΠΟΠ στη γεωγραφική περιφέρεια παραγωγής αλλά στο δρόμο… το ξέχασε. Εμεινε μόνο η δημιουργία του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στον οποίο η εμπλοκή της Περιφέρειας Πελοποννήσου μόνον προβληματισμό και προβλήματα μπορεί να δημιουργεί.
Συμπέρασμα: Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου απουσιάζει η αγροτική πολιτική, κανένας δεν ασχολείται με τον σημαντικότερο τομέα της παραγωγής στην Περιφέρεια και τα πράγματα κινούνται τυχαία και προς το άγνωστο. Η συμμετοχή σε γιορτές και πανηγύρια όπως και η εκφώνηση λογυδρίων σε ημερίδες δεν συνιστούν πολιτική αλλά προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της εξαιρετικά δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει πλέον ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί και πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από την "έκθεση ιδεών" που βαφτίστηκε. Οπως επίσης υπάρχει πολύ έδαφος για πραγματική δουλειά αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 23:03