Κυριακή, 14 Μαϊος 2017 20:59

Οι πολιτικοί του σωλήνα 

 

Οι σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών με τους δημάρχους και ειδικότερα με το θεσμικό τους όργανο, την ΚΕΔΕ, είναι ανύπαρκτες.

Οι δήμαρχοι θεωρούν ότι έχουν αποκλειστεί από το διάλογο για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, με τις οποίες δεν συμφωνούν, ενώ καταγγέλλουν και τη στάση του αρμόδιου υπουργού στο ζήτημα των συμβασιούχων. Η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί κόλαφο για τον αρμόδιο υπουργό και οι δήμαρχοι σωστά απαιτούν από τον πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του. Η πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση στο θέμα των συμβασιούχων ήταν τραγική και η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με ετσιθελισμούς.

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος πάνω στον οποίο μπορούν και πρέπει να χτίζονται συναινέσεις. Οταν δεν ακολουθείται ο δρόμος της συνεννόησης αλλά της επιβολής της όποιας κομματικής γραμμής, το μάρμαρο το πληρώνουν οι απλοί πολίτες. Αυτό συμβαίνει τώρα με τους συμβασιούχους στους δήμους, αυτό θα συμβεί αν προχωρήσουν αλλαγές χωρίς συναίνεση στην αυτοδιοίκηση. Πετυχημένες κυβερνήσεις και υπουργοί είναι αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορεί να έχουν κομματική καταγωγή αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν και αίσθημα ευθύνης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και τους συμπολίτες τους. Οι δήμαρχοι θα αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο αύριο το πρωί τους εξαπατημένους συμβασιούχους και όχι ο κάθε περαστικός υπουργός του τετραμήνου. Την προσωπική εμπλοκή και ευθύνη δεν έχουν οι πολιτικοί του κομματικού σωλήνα οι οποίοι πνίγονται στην υπερεπάρκεια τις αμάθειάς τους.