Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 18:16

Να σταματήσουν τις ψεύτικες υποσχέσεις

 

Η κοροϊδία με τη στελέχωση των δομών υγείας στη Μεσσηνία συνεχίζεται, χωρίς κανένας να ντρέπεται για αυτά που λέει, για αυτά που κάνει και για αυτά που παραλείπει!

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση θα έλυνε όλα τα προβλήματα και θα στελέχωνε όλες τις δομές, αλλά τώρα…ψάχνει πόρους - ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα είχε στελεχώσει όλα αλλά δεν πρόλαβε γιατί… τον πρόλαβαν οι εκλογές!

Οι πολιτικές δυνάμεις είναι καιρός να πάψουν να λένε ψέματα και να υπόσχονται το αδύνατο. Θα πρέπει με υπευθυνότητα να στραφούν στην επίλυση του προβλήματος παροχής υγείας στους κατοίκους της Μεσσηνίας, το οποίο δεν επιτυγχάνεται με το να παραμείνουν ως έχουν όλες αυτές οι δομές. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα κόστους, αλλά και ζήτημα αποτελεσματικότητας.

Η δημογραφική πραγματικότητα της Μεσσηνίας, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και την ευκολία μετακίνησης σε σχέση με το παρελθόν, καθιστά αναγκαία τη δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη. Θα πρέπει δηλαδή να αποφασιστεί από μηδενική βάση τι παραμένει και τι καταργείται σε σχέση με τις υπάρχουσες δομές υγείας. Να ξεκαθαρίσει ποια νοσοκομεία θα παραμείνουν, ποια Κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, τι διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και πώς όλα αυτά θα στελεχωθούν. Το να παραμείνουν όλα ως έχουν και να στελεχωθούν στο σύνολό τους είναι αδύνατο: τόσο γιατί έχει υψηλό οικονομικό κόστος όσο και γιατί δεν χρειάζεται.

Εχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι η Μεσσηνία χρειάζεται ένα καλό νοσοκομείο, πλήρως εξοπλισμένο στις βασικές ειδικότητες, με λειτουργούσες όλες τις βασικές κλινικές. Χρειάζεται επίσης ένα καλό σύστημα διακομιδής των ασθενών από την επαρχία στο νοσοκομείο, το οποίο βεβαίως θα πρέπει να έχει εξωτερικά ιατρεία καλά στελεχωμένα, που θα λειτουργούν με τα υψηλότερα δυνατά ποιοτικά πρότυπα. Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσουν τα παραμύθια και οι υποσχέσεις, και να γίνουν τα απολύτως αυτονόητα. Μήπως και προλάβουμε!