Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 18:02

Αναγκαία η μεταμεσονύχτια απαγόρευση κυκλοφορίας 

Η σύσταση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων αποτελεί προφανώς το πρώτο βήμα για τη λήψη μίας σειράς άλλων μέτρων, που θα αφορούν όχι μόνο στον περιορισμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

Οι δρόμοι μετά τις 11 κάθε βράδυ είναι έρημοι σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες, σε όλη τη χώρα. Επιχειρήσεις κλειστές, φώτα σβηστά, μηδενική κυκλοφορία, αποτελούν τέλειο σκηνικό για να δράσουν κάθε μορφής παράνομοι, από οργανωμένες συμμορίες ληστών και διαρρηκτών έως φτωχοδιάβολοι. Η κατάσταση από μόνη της είναι ανησυχητική και τα πρώτα κρούσματα καταγράφονται στο αστυνομικό ρεπορτάζ. 

Οι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας ανησυχούν και ήδη ζήτησαν την αύξηση των περιπολιών από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας. Δεν χρειάζεται κανένας να είναι ειδικός για να αντιληφθεί ότι είναι αδύνατον η Αστυνομία να περιφρουρήσει τόσες επιχειρήσεις σε μία τόσο μεγάλη έκταση. Να σημειωθεί ότι δυνάμεις της Αστυνομίας και από τη Μεσσηνία έχουν μεταφερθεί για τη φύλαξη των συνόρων.  Υπάρχει δηλαδή διαμορφωμένη μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία από πολλές απόψεις. Είναι προφανές ότι στις ειδικές συνθήκες χρειάζεται να ληφθούν και ειδικά μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα κάθε βράδυ φαντάζει μονόδρομος, προκειμένου η Αστυνομία να μπορεί να σταματά, να ελέγχει και να συλλαμβάνει χωρίς πολλά - πολλά όποιον κινείται ασκόπως.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιες ώρες είναι ένα ανατριχιαστικό μέτρο, αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη διαφύλαξη της ασφάλειας. Είμαστε σε μία περίοδο πρωτόγνωρη, η οποία επιβάλλει τη λήψη αντίστοιχων μέτρων. Η οργάνωση της ζωής όλων μας έχει μπει σε νέα δεδομένα και θα πρέπει να υπάρξουν και αντίστοιχες προσαρμογές. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πληρώσει ακριβό τίμημα, δεν χρειάζεται να πέσουν θύματα λεηλασιών και καταστροφών από αυτούς που στο σκοτάδι βλέπουν την ευκαιρία για πλιάτσικο.