Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 19:28

Η ψηφιακή εποχή στην εκπαίδευση ήρθε για να μείνει

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια, τα μαθήματα μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν τη νέα πραγματικότητα. Ο εγκλεισμός στα σπίτια έκανε αναγκαία τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση εκπαιδευτή με εκπαιδευόμενο. Κύριος στόχος είναι να κρατηθεί η επαφή με το γνωστικό αντικείμενο προκειμένου να μη χαθεί η χρονιά. Τα τεχνικά προβλήματα των πρώτων ημερών σιγά σιγά ξεπερνιούνται, επιτυγχάνεται σταδιακά μια σχετική  εξοικείωση με τα νέα μέσα και το σύστημα αρχίζει, υποτυπωδώς έστω,  να λειτουργεί.

Το υπουργείο Παιδείας έστω και με καθυστέρηση προχώρησε σε συμφωνία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και εξασφάλισε δωρεάν δεδομένα για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την αναγκαία παροχή και των απαραίτητων μέσων σύνδεσης στους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική    δυνατότητα, θα άρει και τον εισοδηματικό αποκλεισμό. Σε κάθε περίπτωση για πρώτη φορά γίνεται από ανάγκη μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς όφελος της εκπαίδευσης. Και αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει, ειδικά στις μικρές ηλικίες, τη διά ζώσης εκπαίδευση. Είναι στην παρούσα φάση μια λύση ανάγκης, που δημιουργεί ταυτόχρονα ευκαιρία για συμπληρωματική χρήση της στο μέλλον. Η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης είναι ζήτημα που έλειπε από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή ήρθε για να μείνει, και αναγκαστικά σε αυτό θα προσαρμοστούν όλοι και σε όλα τα επίπεδα. Οι αναχρονιστικές αντιλήψεις, οι προφάσεις για αδράνεια και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση, αλλά ούτε και στον σύγχρονο κόσμο.