Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 19:28

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων   

 

Το φετινό Πάσχα ήταν διαφορετικό και θα αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή ανάμνηση για όλους μας.

Οι πολίτες δείχνοντας υπεύθυνη στάση υπάκουσαν στις εντολές των ειδικών και έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονταν γιορτάζοντας χωρίς τις γνωστές πασχαλινές μαζώξεις. Αλλη μία μάχη στον πόλεμο με τον κορονοϊό κερδήθηκε και τώρα όλοι αναμένουμε με αγωνία τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και κυρίως την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ολοι έχουμε αντιληφθεί ότι οι συνέπειες της καραντίνας θα είναι τεράστιες μιας και θα πληγεί φέτος μία από τις μεγαλύτερες πήγες εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και του εισοδήματος των πολιτών: ο τουρισμός.
Οι πολίτες ελπίζουν ότι σταδιακά οι ζημιές θα περιοριστούν, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται στήριξη όσων μένουν χωρίς εισόδημα και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται, για να παραμείνουν ζωντανές. Ολοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από την    Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση έτσι ώστε να στηριχθεί σε αυτή τη φάση η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, προκειμένου την επόμενη χρονιά να υπάρξει δυναμική ανάκαμψη.
Η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε περιδίνηση. Δεν υπάρχουν σταθερές και κανένας δεν ξέρει πώς θα ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κρίση και ποιος θα βγει τελικά κερδισμένος από την ανακατάταξη που πραγματοποιείται. Η επόμενη φάση χρειάζεται σοβαρότητα και σχεδιασμό με βάση το πώς κινούνται τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Η Ε.Ε. για να έχει ελπίδες θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, δείχνοντας αλληλεγγύη και προσαρμογή στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Το συμφέρον των χωρών που την αποτελούν είναι να πάνε όλες μαζί - διαφορετικά θα πληρώσουν όλες ακριβά την πανδημία.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας και όλων μας. Αν δεν υπάρξουν γενναίες και έξω από το συνηθισμένο προσεγγίσεις, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους μας. Για να ζήσουμε ένα καλύτερο Πάσχα του χρόνου, χρειάζεται το επόμενο διάστημα σοβαρότητα αλλά και… τύχη.