Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 14:01

Τρία μέτρα για το ξεμπλοκάρισμα του εκπαιδευτικού συστήματος   

Οι αστοχίες και οι ολιγωρίες της κυβέρνησης έδωσαν χώρο στο λαϊκισμό του χαβαλέ και της μικροκομματικής σκοπιμότητας να κάνουν «παιχνίδι» στην εκπαίδευση.

Οι καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων ξεκίνησαν χωρίς καλά-καλά να κλείσουν 2 εβδομάδες μαθημάτων. Με αιτήματα που ξεκινούν από την άρνηση χρήσης μάσκας και φτάνουν στη θέσπιση εδώ και τώρα τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη, έτσι ώστε να χωρούν οι πάντες και τα πάντα. Χαβαλές να γίνεται και αυταπάτες να καλλιεργούνται. Είναι προφανές ότι η χρήση μάσκας είναι αναγκαίο κακό, ενώ το να γίνουν τμήματα 15 μαθητών από τη μια μέρα στην άλλη είναι οικονομικά και τεχνικά αδύνατο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να διορθώσει τα λάθη της και να διασφαλίσει την παροχή μόρφωσης στα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να χάσουν άλλη μια εκπαιδευτική χρονιά. Αμεσα θα πρέπει να ληφθούν τρία μέτρα: 

- Από Δευτέρα, σε όσα σχολεία είναι κλειστά είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω καταλήψεων, τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως, υποχρεωτικά, με απουσίες, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα. Ετσι οι μάσκες δεν θα ενοχλούν και ο συνωστισμός δεν θα αποτελεί πρόβλημα!
- Να ξεκινήσει νέα χωροταξική κατανομή των σχολείων η οποία θα τηρείται αυστηρά και με συγκεκριμένες αυστηρές ποινές σε διευθυντές που θα κάνουν επιλεκτικές εγγραφές, προκειμένου να προσεγγίζει ο αριθμός μαθητών τον μέσο όρο κάθε νομού. Δεν μπορεί στην Καλαμάτα να υπάρχουν σχολεία που έχουν πάνω από 25 μαθητές ανά τάξη και σχολεία που έχουν κάτω από 20. Η στρέβλωση είναι γνωστή και η διόρθωσή της απαραίτητη για την ομαλή και ισότιμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης.
- Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει και μια άτυπη και αντιθεσμική αξιολόγηση που γίνεται από τους γονείς, που επιλέγουν το καλύτερο κατά την άποψη τους σχολείο. Η επίσημη, θεσμική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικών είναι το κλειδί των εξελίξεων και της ισορροπία του συστήματος. Οσο αυτό καθυστερεί, θα δίνεται χώρος για σχολεία και εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων - και βέβαια πεδίο για να κάνουν τους πονηρούς όσοι ενδιαφέρονται για όλα τα άλλα πλην της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.