Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 12:10

Εμπρακτη απόδειξη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής

 

Σημαντικά ήταν τα μηνύματα της εκδήλωσης για τον καρκίνο του μαστού στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το πρωί της Κυριακής.

Οσοι είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί και να ακούσουν, έφυγαν πιο ενημερωμένοι, πιο υπεύθυνοι και πιο ευαισθητοποιημένοι. Συνειδητοποίησαν πως και η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες, είναι ιάσιμη, αν προληφθεί και διαγνωστεί έγκαιρα. Ακουσαν για μια ακόμα φορά ότι οι γυναίκες οφείλουν να αγαπήσουν το σώμα τους, να δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να κάνουν αυτά που οι γιατροί συνιστούν: ψηλάφηση και μαστογραφία. Εμαθαν ότι η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας κάνει σπουδαίο έργο κι εξυπηρετεί 250 ασθενείς το μήνα, κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Γι’ αυτό και αξίζει μεγαλύτερη φροντίδα κι ενίσχυση.
Ομως, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η συγκινητική ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ” Πολυτίμης Κυπραίου, η οποία ζήτησε τη δέσμευση των αρμοδίων τοπικών αρχών, του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και της διοικήτριας του Νοσοκομείου Ελένης Αλειφέρη, σε τρία σοβαρά θέματα: α) Την εξεύρεση ενός χώρου για να στεγαστεί με αξιοπρέπεια ο σύλλογος, β) να αποκτήσει το νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ακτινολογικό μηχάνημα για ακτινοβολίες των καρκινοπαθών και γ) να δημιουργηθεί ένας ξενώνας φιλοξενίας ασθενών και συνοδών από άλλες περιοχές.
Η πρόεδρος παρατήρησε ότι ο σύλλογος στεγάζεται σε χώρο μόλις 2x2 που ήταν γκαράζ (προσφορά από συνδημότη μας). Ενας χώρος που είναι ακατάλληλος για τις συνεδρίες με την ψυχολόγο και τις συναντήσεις με την ογκολόγο του νοσοκομείου, για τα 100 μέλη του συλλόγου που έχουν εμπειρία καρκίνου και δίνουν κρίσιμη μάχη για να τον νικήσουν. Οι ακτινοβολίες πρέπει να γίνονται σχεδόν καθημερινά για τους ασθενείς που μάχονται με τον καρκίνο και τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει ακόμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που εξυπηρετεί καρκινοπαθείς και από γειτονικούς νομούς.
Αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς και οι συνοδοί τους που πρέπει να παραμείνουν για συνεχόμενες μέρες στην περιοχή μας για να κάνουν τις πολύτιμες θεραπείες, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ξενοδοχείο.
Γι’ αυτούς τους λόγους τα ζητήματα που έθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου “Ξαναρχί-ΖΩ”, πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν και να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Αφορούν τον ανθρώπινο πόνο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν επιτρέπεται η παραμικρή ολιγωρία και καθυστέρηση. Η ικανοποίηση των ζητημάτων αυτών είναι η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της προτεραιότητας στη θεραπεία των ασθενειών και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή και είναι αναγκαίος και ξεχωριστός για την οικογένειά του.