Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 16:00

Στην κόψη του ξυραφιού

Η παρατεταμένη καραντίνα έχει οξύνει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των πολιτών.

Δεν υπάρχει πλέον ανοχή. Η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και έχει δημιουργηθεί κλίμα που ευνοεί υπερβολικές αντιδράσεις. Η περίπτωση της Εκκλησίας είναι χαρακτηριστική. Ενώ υπήρξε συμμόρφωση για μια σειρά εορτές, δόθηκε σκληρή μάχη ανυπακοής για την ημέρα των Θεοφανίων. Το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις, αλλά και συνολικότερα στους απλούς πολίτες. Δεν υπάρχει πλέον συναίνεση σε μέτρα περιορισμού. Η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί, οι θεωρίες συνωμοσίας κερδίζουν έδαφος, και είμαστε πολύ κοντά στο να χαθεί ο έλεγχος κι η επαφή με την πραγματικότητα. Κινδυνεύουμε μέσα από διάφορες… λεβέντικες αντιλήψεις περί ανυπακοής να οδηγηθούμε σε μια τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς και πολλαπλάσια οικονομική καταστροφή.

Με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει και αυτό το δείχνει η εμπειρία και των άλλων χωρών της Ευρώπης. Η Μεγάλη Βρετανία ξαναμπήκε σε καθολικό lockdown, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε παρατεταμένη καραντίνα, ενώ στην Ιταλία υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης για το πιθανό μερικό άνοιγμα των σχολείων – ναι, εκεί που δήθεν είχαν μειώσει τους μαθητές στα τμήματα και όλα λειτουργούσαν ρολόι! Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ο εμβολιασμός προχωρά μετ’ εμποδίων. Αν δει κάποιος τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, θα αντιληφθεί ότι αυτά που απασχολούν τη χώρα μας είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι άλλες χώρες. Δεν υπάρχει μια πετυχημένη συνταγή ή μια πολιτική διαχείρισης σταθερή και αλάνθαστη. Η λογική που κυριαρχεί παντού είναι το… βλέποντας και κάνοντας.   
Η καλλιέργεια της εντύπωσης ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό, μιας και υπάρχουν πλέον εμβόλια, δημιούργησε πιθανότατα λανθασμένες προσδοκίες στους πολίτες. Η πραγματικότητα είναι ότι για τις επόμενες εβδομάδες δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, η οποία τοποθετείται πλέον στις αρχές του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση οφείλει να πάψει να δίνει το λάθος μήνυμα στους πολίτες, με πολυλογίες και δημιουργία ελπίδων για σύντομο άνοιγμα μέσα στο καταχείμωνο. Η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και η προώθηση με ταχύτητα των εμβολιασμών είναι ο μόνος δρόμος επαναφοράς σε οικονομική και κοινωνική ομαλότητα.