Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 21:51

Λιγότερη επικοινωνία και περισσότερη ενημέρωση

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας προσπαθεί να διαχειριστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με την υδροδότηση της περιοχής. Οι πολίτες δεν έχουν νερό στο σπίτι τους. Υπεύθυνοι για αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοι από αυτούς που έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος, τη στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, με σχεδόν τα ίδια πρόσωπα, έχει τη διοίκηση του δήμου τα τελευταία 17 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος είναι εξαιρετικά δυσχερής. Οι ευθύνες δεν μπορούν να αποσιωπηθούν  και η επίδειξη ενδιαφέροντος και κινητικότητας κατόπιν εορτής εκλαμβάνεται από τους πολίτες ως υποκριτική.

Η δημοτική αρχή, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία της «μεγάλης  προσπάθειας» που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει την «ατυχία», δεν φροντίζει να ενημερώνει με σαφήνεια τους πολίτες για το πότε θα έχουν νερό. Τετάρτη και Πέμπτη το τηλεφωνικό κέντρο της «Ε» κυριολεκτικά έσπασε από πολίτες, οι οποίοι αναζητούσαν πληροφορίες για το πότε θα έρθει το νερό, αν μπορούν να το πιούν και πώς θα αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον οικιακό εξοπλισμό. Ειδικά την Πέμπτη, που τα μισά σπίτια της Καλαμάτας είχαν νερό και τα άλλα όχι, η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Το να υπάρχει μία τηλεφωνική γραμμή που να ενημερώνει με υπευθυνότητα τους πολίτες για το πότε και αν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει μία υπεύθυνη δημοτική αρχή. Είναι υποχρέωσή της να ακούει προβλήματα και διαμαρτυρίες και όχι να προσπαθεί να κρυφτεί μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα. 

Η αποκατάσταση της υδροδότησης έχει αναμφίβολα επείγοντα χαρακτήρα. Στη συνέχεια θα υπάρχει χρόνος για να αναδειχθούν με μεγαλύτερη άνεση οι ευθύνες για να μην συμβούν ξανά τα ίδια στο μέλλον. Όσοι θεωρούν ότι με την επιστροφή στην ομαλή υδροδότηση θα συνεχίσουν αμέριμνοι, πλανώνται. Το συγκεκριμένο γεγονός  αποτελεί σοκ για τους πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο και οι χαιρετούρες και τα φιλικά κτυπήματα της πλάτης δεν αρκούν για τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν τη ζωή όλων μας.