Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 21:39

Δράσεις που αυξάνουν το εισόδημα και για… τα πανηγύρια! 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι επιδοτήσεις στους αγρότες τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να αποτελούν βασική είδηση στα μέσα ενημέρωσης. Το γεγονός αυτό είναι θετικό, δείχνει ότι έχει βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισής τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι επιδοτήσεις παραμένουν σημαντικές για το αγροτικό εισόδημα της περιοχής, όχι όμως στο βαθμό που αυτό συνέβαινε στο παρελθόν και αυτό είναι επίσης θετικό. 

Οι ετήσιες αιτήσεις για τις επιδοτήσεις είναι ένα από τα προβλήματα που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Η ανάγκη να υποβάλονται κάθε χρόνο δηλώσεις έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που ζει ουσιαστικά από αυτή τη διαδικασία. Οι αγρότες πληρώνουν για να υποβάλουν δηλώσεις και αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουν λεχθεί πολλά. Τα πάντα στο κράτος μπορεί να έχουν ψηφιοποιηθεί, αλλά όπως φαίνεται είναι «δύσκολο» να ψηφιοποιηθεί και η συγκεκριμένη διαδικασία παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει μεταβολή, αλλά κατατίθεται κάθε χρόνο η ίδια δήλωση. Οι υποσχέσεις για αλλαγή επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους.

Η νέα ΚΑΠ έχει δημιουργήσει διαφορετικές ανάγκες και οι δηλώσεις φέτος  χρειάζονται προσοχή και προσαρμογή. Οι περισσότεροι αγρότες ή οι έχοντες αγροτικό εισόδημα έχουν ελλιπή ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα πρέπει να κινηθούν, προκειμένου να διατηρήσουν το εισόδημά τους από τις επιδοτήσεις. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες να καλυφθεί το έλλειμμα ενημέρωσης, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί μια ενημερωτική καμπάνια έστω την τελευταία στιγμή.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή των δήμων, οι οποίοι μπορούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης για το τι ισχύει και πώς μπορούν να αντληθούν πόροι από τη νέα ΚΑΠ. Είναι γνωστό ότι τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις κάθε μορφής είναι σε προτεραιότητα εν όψει της καλοκαιρινής προεκλογικής περιόδου, θα ήταν όμως χρήσιμο να αναληφθούν και δράσεις που αυξάνουν το εισόδημα. Εκτός των άλλων θα ενισχυθεί έτσι και… η κατανάλωση στα πανηγύρια.