Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 20:41

Τα πάντα ξεκινούν από τα βάτα στους δρόμους

 

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

 Η Περιφέρεια θα δημοπρατήσει τέλος του μήνα έργα 45,4 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για έργα που θα αφορούν την ασφαλτόστρωση, τη διαγράμμιση και τη σήμανση των δρόμων. Έργα δηλαδή μικρά, για τα οποία δεν θα κοπούν ενδεχομένως κορδέλες και δεν θα αναρτηθούν αναμνηστικές πλάκες, αλλά θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Όσοι περνάμε το τελευταίο διάστημα από το Ασπρόχωμα, μετά την ασφαλτόστρωση και τη διαγράμμιση του δρόμου που έγινε από την Περιφέρεια, αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικές είναι αυτού του είδους οι παρεμβάσεις.

Το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας είναι άθλιο και δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα. Μπορεί όμως να βελτιωθεί η ασφάλεια σε αυτό με στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα ξεκινούν από το να κόβονται έγκαιρα τα χορτάρια στις στροφές και στις άκρες του δρόμου και θα φτάνουν σε αντιολισθητικούς ασφαλτοτάπητες, στη διαγράμμιση και τον φωτισμό διασταυρώσεων. Μέχρι να κατασκευαστούν οι οδικοί άξονες Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και το Τσακώνα - Καλό Νερό -που όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσουν- χρειάζεται διαρκής προσπάθεια βελτίωσης του υπάρχοντος οδικού δικτύου.

Η ολοκλήρωση των έργων 45,4 εκ. ευρώ από τη νέα περιφερειακή αρχή είναι κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον. Τα έργα, όπως γνωρίζουμε, μπορεί να δημοπρατηθούν και να υπάρξει ανάδοχος, αλλά να καθυστερούν να κατασκευαστούν και να χάνουν στο τέλος την όποια αξία και σημασία τους. Τα έργα βελτίωσης στο οδικό δίκτυο της περιοχής θα πρέπει να τρέξουν με διαφορετικούς ρυθμούς και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Καλά τα οράματα και οι υψηλοί στόχοι, αλλά υπάρχει η καθημερινότητα, η οποία δεν μπορεί να περιμένει. Η επιτυχία στα μικρά και καθημερινά καθορίζει τα επόμενα βήματα. Και όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, κάποιος που δεν μπορεί να κόψει έγκαιρα τα βάτα στους δρόμους είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να επιτύχει και τίποτα σημαντικότερο.