Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023 20:37

Οι υψηλές τιμές στο ράφι απειλούν το ελαιόλαδο

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η τιμή του ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι από την περιοχή των 4,50 - 5 ευρώ που πουλιόταν μέχρι την άνοιξη θα έφτανε μέσα στο καλοκαίρι στα 8 ευρώ. Η αύξηση είναι τεράστια και οφείλεται στην έλλειψη προϊόντος λόγω καιρικών και άλλων προβλημάτων παραγωγής στις μεσογειακές χώρες. Η τιμή αυτή μπορεί να είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς, αλλά δημιουργεί πρόβλημα στους καταναλωτές.

Να σημειώσουμε ότι ελάχιστοι παραγωγοί πούλησαν ελαιόλαδο με 8 ευρώ, οι περισσότεροι πώλησαν μέσα στην παραγωγή και στην καλύτερη περίπτωση να έπιασαν 5 ευρώ το κιλό και μάλιστα στο έξτρα παρθένο, που φέτος ήταν ελάχιστο. Οι μεγάλες ποσότητες πωλήθηκαν κάτω από 5 ευρώ, αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ το ελαιόλαδο ξεπερνά πλέον τα 9 ευρώ το λίτρο. Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει λοιπόν είναι η λειτουργία της αγοράς και η μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή. Είναι προφανές ότι οι εταιρείες ελαιολάδου πήραν κάποιες μικρές ποσότητες με 8 ευρώ το κιλό και πωλούν με 9 ευρώ το σύνολο του ελαιολάδου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία το είχαν αγοράσει με λιγότερο από 5 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί αναμένουν ότι την καινούργια σοδειά θα την πουλήσουν με τιμές στην περιοχή των 8 ευρώ -δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβεί και για πόσες ποσότητες. Ευχή όλων μας είναι η τιμή να μείνει σε αυτά τα επίπεδα για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε μια δύσκολη συγκυρία. Είναι όμως φανερό ότι οι αυξημένες τιμές, όπως αυτές που φτάνουν στο ράφι των καταστημάτων, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην κατανάλωση. Οι καταναλωτές λόγω της υψηλής τιμής θα μάθουν να χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ελαιολάδου και θα το αντικαταστήσουν με υποκατάστατα -αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον όταν θα αυξηθεί η παραγωγή. Οι διακυμάνσεις της τιμής σε ένα προϊόν με αυτόν τον άτσαλο και άγριο τρόπο είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Φοβούμαστε ότι κανένας δεν νοιάζεται για το αύριο αλλά για το πρόσκαιρο και εφήμερο όφελος.