Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 21:01

Κοντά στην απόλυτη διάλυση του εμπορικού κέντρου της Καλαμάτας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εξελίξεις για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας είναι απολύτως αναμενόμενες. Οι δυνάμεις που στήριξαν τη λύση του «Μορέα» επιβραβεύθηκαν από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές και νομιμοποιούνται να προωθούν τη συγκεκριμένη λύση. Ο καθένας μπορεί να υποθέτει ότι οι πολίτες πολύ λίγα έχουν κατανοήσει, αλλά «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Η κάλπη μίλησε και υπάρχει εντολή για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν βεβαίως λευκές επιταγές, αλλά τα πάντα πλέον θα κριθούν στο πεδίο. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε ποιοι θα δικαιωθούν και ποιοι όχι. Η ζημιά θα πληρωθεί βέβαια απ’ όλους, αλλά τότε προφανώς θα είναι αργά για αναθεωρήσεις και αναθέματα.

Το τι ακριβώς θα συμβεί στην Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια κανένας ακόμα δεν το γνωρίζει με ακρίβεια, μιας και υπάρχουν κρίσιμες λεπτομέρειες που θα καθορίσουν το αν θα υπάρξει απλό μπάχαλο ή απόλυτη καταστροφή στην ισορροπία της πόλης. Το σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις στη λειτουργία της πόλης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η πολιτική ευθύνη για όλα όσα ακολουθήσουν είναι απολύτως προσδιορισμένη σε πρόσωπα και κόμματα. Δεν υπάρχουν «δεν γνώριζα» και «δεν κατάλαβα» ή «δεν εισακούστηκαν αυτά που πρότεινα» και «παραβιάστηκαν οι κόκκινες γραμμές που έθεσα». Υπάρχει πλήρης ταύτιση και συνενοχή σε αυτό που έρχεται.

Η Καλαμάτα τα επόμενα χρόνια αντί να ασχοληθεί με το παραλιακό μέτωπο και την προσέλκυση επισκεπτών, θα ασχολείται με το "ράβε-ξήλωνε" του Νέδοντα, με το εμπορικό κέντρο της πόλης να είναι απροσπέλαστο. Ελπίζουμε να αντιληφθούν όλοι την ύστατη ώρα τι πάνε να κάνουν και να λάβουν μέτρα που θα μειώνουν τις επιπτώσεις. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε. Θα δεχτούν ότι αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Τα λεφτά προφανώς είναι πολλά και με απευθείας ανάθεση και δύσκολα θα υπάρξουν ανατροπές. Σε καλή μεριά λοιπόν, ελπίζοντας ότι δεν θα πληρώσουμε και με την απόλυτη διάλυση της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια.