Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 21:07

Τακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την Περιφέρεια

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και κανείς ακόμα δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα εκλεγούν οι ευρωβουλευτές. Η κυβέρνηση εξετάζει ποιο εκλογικό σύστημα συμφέρει περισσότερο την εκλογική της στόχευση. Πρόκειται για ακραία αντιθεσμική και αντιδημοκρατική αντίληψη, αλλά, όπως προκλητικά επισημαίνεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ποιος… νοιάζεται! Τα ζητήματα δημοκρατίας και σεβασμού των κανόνων της δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, που αγωνιούν για την καθημερινότητά τους. Φτάνουμε έτσι στο "κανένας δεν νοιάζεται για τις υποκλοπές, κανένας για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, κανένας για το πώς θα ψηφίσουμε και αν μπορεί να αλλάζει ο εκλογικός νόμος την τελευταία στιγμή". Να σημειωθεί ότι για τις βουλευτικές εκλογές υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη που απαγορεύει αλλαγές την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν ισχύει για δημοτικές και ευρωεκλογές.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές εκλογές απέδειξε ότι ευνόησε προκλητικά τους υποψηφίους που στήριξε η Ν.Δ. Τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής έδειξαν ότι αν ίσχυε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος δεν θα εκλέγονταν ούτε οι μισοί από αυτούς που πήραν τώρα με άνεση τις εκλογές. Η συγκεκριμένη «επιτυχία» άνοιξε την όρεξη και μελετάται τώρα κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές. Είναι φανερό ότι θα επιχειρηθεί να γίνει παιχνίδι με πρόσωπα, γι’ αυτό και οι εκλογικές περιφέρειες θα κοπούν ως κοστούμια σε αντίστοιχες υποψηφιότητες. Δεν γνωρίζουμε αν θα βγει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, αλλά είναι πραγματικά προκλητικός ο πολιτικός κυνισμός.

Μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό η χώρα θα χωριστεί σε νέες εκλογικές περιφέρειες. Δημιουργούνται έτσι νέα δεδομένα, και το επόμενο ερώτημα που εύλογα θα προκύψει είναι γιατί οι περιφέρειες αυτές να μην είναι και ο νέος διοικητικός χωρισμός της χώρας. Έχει επισημανθεί πολλές φορές ότι δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Πελοπόννησος να είναι χωρισμένη σε δύο Περιφέρειες. Αν, λοιπόν, ενοποιηθεί για τις ευρωεκλογές, γιατί να μην μείνει έτσι για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές; Τα ζητήματα που ανοίγονται είναι πολλά και η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με βάση τη συγκυρία και τον μικροκομματικό σχεδιασμό.