Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 21:32

Να πληρώνει ο καθένας τα σκουπίδια που παράγει

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στις Μονάδες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Πελοποννήσου  φτάνουν περισσότερα σκουπίδια από αυτά που έχουν προβλεφθεί. Ο αυξημένος όγκος σκουπιδιών που φτάνουν στις μονάδες δείχνει την αποτυχία διαχείρισης των σκουπιδιών από την πλευρά των δήμων. Περισσότερα σκουπίδια συνεπάγεται  επιπρόσθετο κόστος για τους πολίτες και βέβαια αδιαφορία για το περιβάλλον μιας και δεν γίνεται ανακύκλωση.

Όπως αναμενόταν το τέλος της ανεξέλεγκτης απόρριψης των σκουπιδιών σε χωματερές ανέδειξε την αδυναμία των δήμων να διαχειριστούν το ζήτημα. Οι δημοτικές αρχές επί σειρά ετών μάζευαν όπως – όπως τα σκουπίδια και τα έθαβαν αδιαφορώντας για τη μείωση του όγκου τους. Η ανακύκλωση στους περισσότερους δήμους της Πελοποννήσου ουσιαστικά δεν λειτουργεί και οι μπλε κάδοι είναι διακοσμητικοί. Το μέτρημα των σκουπιδιών που παράγει ο κάθε δήμος και η σύνδεση τους με οικονομικό κόστος για τους πολίτες θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του. Αυτό από μόνο του είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν και η κάθε δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα θα μετρηθεί στην τσέπη του δημότη. Αν δεν μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών ο λογαριασμός θα αυξηθεί υπέρμετρα με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο πολιτικού κόστους.

Η διαχείριση των σκουπιδιών χρειάζεται να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Δεν αρκεί το μάζεμα με συμβασιούχους. Απαιτείται οργάνωση και ολοκληρωμένες πολιτικές που θα φτάνουν ακόμα και στην εξατομικευμένη κοστολόγηση. Να πληρώνει δηλαδή το κάθε νοικοκυριό με βάση τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει. Αυτά προφανώς φαντάζουν αδύνατα αλλά μόνο έτσι θα μειωθεί το κόστος και ο όγκος των σκουπιδιών. Δύσκολα πράγματα για πολιτικούς που κάνουν καριέρα με χαιρετούρες και χτυπήματα στης πλάτη σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και για πολίτες που κολακεύονται από τις αντίστοιχες συμπεριφορές πετώντας τα σκουπίδια τους όπου βρουν, ακόμα και από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους!