Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 20:02

Ψευδαισθήσεις στους … κατσικόδρομους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Μέχρι χθες, δύο μέρες μετά το νέο θανατηφόρο δυστύχημα στη Νέα Είσοδο, ούτε ένας πολιτικός ή τοπικός άρχοντας δεν ζήτησε από την Τροχαία Καλαμάτας να λάβει μέτρα ώστε να περιοριστούν τα τροχαία. Επίσης κανένας άρχοντας ή πολιτικός δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει από τους ειδικούς προτάσεις για βελτίωση της ασφάλειας της Νέας Εισόδου.

Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες σιωπούν για τα τροχαία δυστυχήματα, ενώ κάνουν δηλώσεις για… ψύλλου πήδημα. Γνωρίζω μόνο πως δύσκολα θα αλλάξει κάτι αν δεν κινητοποιηθούν οι πολίτες ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στη Νέα Είσοδο. 

Για να κινητοποιηθούν όμως οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για τα τροχαία δυστυχήματα δεν “φταίει ο Θεός που μας μισεί”. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι τα όρια ταχύτητας δεν θεσπίζονται ούτε για πλάκα, ούτε για να παραβιάζονται από όποιον γουστάρει ή όποιον πιστεύει ότι οδηγάει σαν… Θεός. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα πολίτες, πολιτικοί και αστυνομικοί έχουν υπογράψει ένα “άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο” που επιτρέπει στην Τροχαία να κάνει τα στραβά μάτια. Ετσι οι Ελληνες τρέχουν όσο θέλουν, παραβιάζουν το κόκκινο, οδηγούν μηχανές χωρίς κράνος και αυτοκίνητα χωρίς ζώνη ασφαλείας, πηγαίνουν αντίθετα σε μονόδρομους, προσπερνούν αντικανονικά και… όποιον πάρει ο χάρος. 

Αν κάποιος ευσυνείδητος τροχονόμος τολμήσει να κάνει σωστά τη δουλειά του, αμέσως θα τον σταματήσουν τα τηλέφωνα από τα πολιτικά γραφεία και θα τον μεταθέσουν σε κάποιο γραφείο για να ξεκουραστεί. Την ίδια ώρα προαγωγή θα πάρουν οι αξιωματικοί που σβήνουν κλήσεις ή που δεν γράφουν τον κόσμο γιατί δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις κλήσεις. Παράλληλα οι πολίτες ψηφίζουν όσους πολιτικούς σβήνουν κλήσεις και “μαυρίζουν” όσους αρνούνται να κάνουν ρουσφέτια. 

Γι' αυτό η Ελλάδα αν και σπατάλησε τρία ΚΠΣ και ένα ΕΣΠΑ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με… αφρικανικούς δρόμους, στους οποίους σκοτώνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι. Οι περισσότεροι Ελληνες όμως εξακολουθούν να πιστεύουν πως η χώρα μας όχι μόνο είναι ένα κανονικό κράτος αλλά ότι είναι και πολύ καλύτερο από τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης. Ετσι και αλλιώς όταν τρέχεις με 180 χιλιόμετρα την ώρα σε έναν δρόμο που έχει ασφαλές όριο ταχύτητας 50 χιλιόμετρα την ώρα, έχεις πολλές ψευδαισθήσεις: Αλλοτε λοιπόν νομίζεις ότι οδηγείς σαν Θεός. Αλλοτε πάλι πιστεύεις ότι κακώς οι κουτόφραγκοι ξοδεύουν τα εκατομμύριά τους για να φτιάξουν ασφαλείς κλειστούς αυτοκινητόδρομους, αφού στην Ελλάδα εσύ τρέχεις με 180 χιλιόμετρα σε ανοιχτούς δρόμους και δεν έχεις πάθει τίποτα. Ετσι ξαναψηφίζεις τους άρχοντες και τους πολιτικούς που διατηρούν αυτούς τους άθλιους δρόμους και όταν συμβεί το δυστύχημα, στην κηδεία του θύματος τα βάζεις με την “κακιά την ώρα” και το “Θεό που μας μισεί”. Δεν φταίει όμως ούτε “η κακιά η ώρα” ούτε ο “Θεός που μας μισεί”. Φταίμε εγώ και εσύ που πιστεύουμε ότι θα επιβιώσουμε στη ζούγκλα της ασφάλτου χωρίς νόμους και κανόνες επειδή θα μας σώσουν όσοι εκλέχτηκαν σβήνοντας κλήσεις. Καλοκαιρινές ψευδαισθήσεις σε κατσικόδρομους και όποιος αντέξει… 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 17:10