Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016 20:01

Το πιο “βαθύ κράτος” είναι η αυτοδιοίκηση 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Πριν λίγες μέρες τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με το οποίο απλοποιείται σημαντικά το καθεστώς αδειοδότησης των βιομηχανιών τροφίμων, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφοι κ.λπ.), καθώς και των τουριστικών καταλυμάτων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και όσα δημοσιεύτηκαν: «Για τις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καταργούνται μεταξύ άλλων η υποχρέωση έκδοσης δεκάδων επιμέρους αδειών ή βεβαιώσεων και η προσκόμιση δικαιολογητικών προς έγκριση στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο έλεγχος της «χαρτούρας» (που παραμένει) θα γίνεται πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις εκ των υστέρων και αφού έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η επιχείρηση. Με τη διαδικασία της γνωστοποίησης οι επιχειρηματίες θα ενημερώνουν τη δημόσια διοίκηση για την έναρξη της λειτουργίας τους, διαβεβαιώνοντας ότι όπου χρειάζεται έχουν συγκεντρώσει και τηρούν στο αρχείο τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις επιμέρους άδειες. Η γνωστοποίηση αντικαθιστά την υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης που ίσχυε μέχρι σήμερα και η οποία συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για όποιον επιχειρηματία δηλώσει ψευδή στοιχεία. Ακόμη και τα πρόστιμα γίνονται πιο "φιλικά" για τις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τον νόμο (από 100 ευρώ έως 20.000 ευρώ) καθώς, όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, "βασική αρχή για τους ελέγχους είναι αυτή της επιείκειας και η επιβολή κυρώσεων επιλέγεται ως έσχατο μέσο"».

Ενώ λοιπόν όλα δείχνουν ότι γίνεται ένα βήμα για τη μείωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας και ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χθες η ΚΕΔΕ ξεσπάθωσε εναντίον τους με ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Εκφράζει πρωταρχικά τις αντιρρήσεις της καθώς στο άρθρ. 28 (όπως και τα άρθρα που ακολουθούν) του σχεδίου νόμου φαίνεται να καταργείται μια θεσμοθετημένη αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του άρθρου 80 του Δημοτικού Κώδικα, καθώς και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων και άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (τσίρκο-πίστες αυτοκινήτων κ.λπ.)». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται: «Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων αυτών από τους δήμους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με την αλόγιστη επιβάρυνση των δήμων μας με πάσης φύσεως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και πρόκληση υπερβολικής ηχορρύπανσης. Οι επιγενόμενοι έλεγχοι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης και στην ουσία της αδειοδότησης, δεν θα είναι αποτελεσματικοί και θα επιφέρουν τεράστια βλάβη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δήμοι για προστασία των κατοίκων και ευταξία των πόλεων από την αλόγιστη ανάπτυξη μπαρ, καφέ και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων».

Με απλά λόγια για όσους δεν κατάλαβαν: Οι δήμαρχοι ανησυχούν γιατί θα χάσουν την πελατεία τους και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν ομήρους όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα όρια των δήμων τους. Το “βαθύ κράτος” είναι η αυτοδιοίκηση και όποιος πιστεύει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στους δήμους θα μειώσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, απλώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016 21:49