Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 20:01

Οι δρόμοι θα κατασκευαστούν μόνο με σύμβαση παραχώρησης 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν μελέτες για το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος υποστηρίζει ότι τα έργα είναι ώριμα μελετητικά ώστε τμήματα του πρώτου (Καλαμάτα - Σουληνάρι και Πύλος - Μεθώνη) να δημοπρατηθούν αύριο το πρωί και το δεύτερο να ενταχθεί αύριο το πρωί στο ΕΣΠΑ.

Είναι προφανές ότι κάποιοι ή κάποιος λέει ψέματα για τις μελέτες και τα χρήματα των φορολογουμένων που δαπανώνται για τη σύνταξή τους. Για αυτό καλό είναι να ξεκινήσει μια δικαστική έρευνα ώστε να μάθουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί αν το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης πλήρωσε τα μέλη του να γνωμοδοτήσουν για υπαρκτές ή ανύπαρκτες μελέτες. Επίσης οι ανακριτικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν αν το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα είχε ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού χωρίς μελέτες και αν έχουν ποινικές ευθύνες οι βουλευτές που ψήφισαν τη σύμβαση και η κοινοπραξία που υπόγραψε να κατασκευάσει ένα έργο χωρίς μελετητική ωριμότητα. 

Ανεξάρτητα όμως από τις ποινικές ευθύνες για τις μελέτες, αυτό που έχει μεγάλη σημασία από εδώ και πέρα είναι η κατασκευή των δρόμων Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα. Οπως έχω γράψει και στο παρελθόν, εκτιμώ ότι τα δύο αυτά έργα μπορούν να γίνουν μόνο με σύμβαση παραχώρησης, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει χρήματα για να δημοπρατήσει την κατασκευή τους. Στο Καλό Νερό - Τσακώνα (που καλό είναι να επεκταθεί μέχρι τη γέφυρα της Νέδας) ο παραχωρησιούχος θα εισπράττει τα διόδια που προέβλεπε η σύμβαση της Ολυμπίας Οδού. Για το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη εκτός από τα διόδια που θα μπουν (αφού όποιος οδηγός επιθυμεί δωρεάν διέλευση μπορεί να ταξιδεύει στον παλιό δρόμο) ο παραχωρησιούχος μπορεί να εισπράττει και μέρος των εσόδων από τα διόδια της υπόλοιπης Μεσσηνίας που έτσι και αλλιώς θα κερδίσει από την τουριστική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για τα έργα είναι καθαρά πολιτική. Προσωπικά προτιμώ να πληρώνω διόδια και να οδηγώ σε ασφαλές σύγχρονο οδικό δίκτυο, αλλά η κυβέρνηση που έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι δείχνει να προτιμά τα “μπαλώματα” και τις πολλές δημοπρασίες, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργολάβοι. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, αν βεβαίως βρει χρήματα -γιατί αυτή τη στιγμή το δημόσιο ταμείο είναι άδειο-, να εφαρμόσει και στη Μεσσηνία το μοντέλο τού Πάτρα - Πύργος που έσπασε σε  οκτώ εργολαβίες και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει. 

Συμπέρασμα: Οι δρόμοι Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα μπορούν να κατασκευαστούν μόνο με σύμβαση παραχώρησης. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να έχουν την τύχη των 11 χιλιομέτρων του Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007 και ακόμα… συνεχίζεται, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να κοστίσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς όμως οι πολίτες ενώ έχουν προπληρώσει  πανάκριβα τα 11 χιλιόμετρα του Γαργαλιάνοι - Ρωμανού έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα χρησιμοποιούν τζάμπα το δρόμο και για αυτό τάσσονται ακόμα κατά των συμβάσεων παραχώρησης και των ασφαλών δρόμων με διόδια. Και ως γνωστόν οι ψευδαισθήσεις πληρώνονται ακριβά. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 18:25