Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 19:56

Ποιος θα πληρώσει τον… λογαριασμό;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

“Το ένα πέμπτο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε τη Δευτέρα 29 Μαΐου από τις ανεμογεννήτριες, επίδοση που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οργάνωσης Wind Europe που κοινοποίησε σήμερα η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 23 γιγαβατώρες, καλύπτοντας το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε, ενώ στην ευρωπαϊκή κατάταξη ακολουθούν η Δανία με 17% (15 GWh), Λιθουανία με 13% (4 GWh), Ισπανία με 9% (61 GWh) και Μ. Βρετανία με 9% (55 GWh). Συνολικά η αιολική ενέργεια κάλυψε τη Δευτέρα το 4,8% της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη”. 

Η είδηση αυτή της huffingtonpost.gr αν και σημαντική άφησε παγερά αδιάφορους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν βλέπουν καμία μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντιθέτως οι καταναλωτές παθαίνουν σοκ κάθε φορά που ανοίγουν τον λογαριασμό και διαπιστώνουν ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από όσα πλήρωσαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Εξυπακούεται ότι όσο πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές τόσο λιγότερο ενδιαφέρονται αν η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) ή από λιγνίτη. Ετσι πιστεύουν με περισσή ευκολία όχι μόνο όσους καταγγέλλουν “ξεπούλημα της ΔΕΗ” αλλά και όσους υποστηρίζουν ότι τελικώς η απελευθέρωση της ενέργειας θα ευνοήσει μόνο τις ιδιωτικές εταιρείες και όχι τους καταναλωτές. Ανεξάρτητα από το αν οι καταγγέλλοντες έχουν δίκιο ή αν εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα με στόχο να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουν φτάσει στο λογαριασμό του καταναλωτή. 

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες “νοσταλγούν” τις μέρες που μπορούσαν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν πρόκειται να κάνουν έρευνα ούτε για τις αιτίες που οδήγησαν στα ακριβά τιμολόγια ούτε για το αν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με οικολογικό τρόπο ή αν ο λιγνίτης οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Γι' αυτό και θα πιστέψουν όποιον πολιτικό υποσχεθεί φθηνό ρεύμα με την ίδια ευκολία που ψήφισαν όποιον διαδήλωνε με το κίνημα “δεν πληρώνω”. Γενικότερα όσο το εισόδημα μειώνεται, οι πολίτες θα συνεχίσουν να “νοσταλγούν” τον παλιό καλό καιρό και θα αναζητούν στον ορίζοντα πολιτικούς που θα υπόσχονται παλινόρθωση του πελατειακού κράτους. 

Ποιος θα πληρώσει τελικώς τον… λογαριασμό; Μάντεψε. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 18:07