Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 19:58

Το πράσινο μέλλον της Καλαμάτας 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

Οι χρήστες εφαρμογής του WWF έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα πάρκα του Δήμου Καλαμάτας αναδεικνύοντας τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα “πρωταθλήτρια πρασίνου” στην Ελλάδα. Η είδηση αυτή ενδεχομένως να παραξενέψει πολλούς Καλαματιανούς -ειδικά τους μεγαλύτερους που είδαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να “φυτρώνουν” πολυκατοικίες στους πορτοκαλεώνες- αλλά ήταν μάλλον αναμενόμενη για όσους έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και έχουν δει τις τσιμεντουπόλεις που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. 

Με απλά λόγια: Στο βασίλειο των τυφλών από πράσινο πόλεων η μονόφθαλμη Καλαμάτα κάνει πρωταθλητισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει το ποσοστό του αστικού πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο ευρωπαϊκής πόλης. Από εκεί και πέρα άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και κατηγορούν την δημοτική αρχή ότι δεν κάνει τίποτα για να αυξήσει το πράσινο και άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο πιστεύοντας ότι η δημοτική αρχή έχει φυτέψει πολλά δέντρα στην Καλαμάτα. Προσωπικά πιστεύω ότι τόσο η σημερινή δημοτική αρχή όσο και οι προηγούμενες έχουν κάνει μικρά βήματα γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν με τους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πολιτισμός = τσιμέντο. Τα αιτήματα για τα ποσοστά κάλυψης και τους συντελεστές δόμησης των οικοπεδούχων στην Κηπούπολη και των άλλων υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών, απλώς επιβεβαιώνουν ότι δεν φταίνε μόνο οι άρχοντες για την έλλειψη πρασίνου. 

Να θυμίσω μόνο ότι και το 2015 έγραφα: "Κατά την ταπεινή μου άποψη το μέλλον της Καλαμάτας… είναι πράσινο, αφού το κλίμα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη δέντρων και λουλουδιών. Βεβαίως για να γίνει πράσινη η πόλη θα πρέπει να απαλλαγεί από την χωριάτικη αντίληψη του 1950, σύμφωνα με την οποία το τσιμέντο φέρνει την ανάπτυξη, ενώ τα δέντρα απλώς εμποδίζουν τους κατοίκους των πολυκατοικιών να βλέπουν την κίνηση των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους. 

Κάπου εδώ ο καλόπιστος αναγνώστης θα αναρωτηθεί πόσοι πολίτες δεν θέλουν πράσινο στην πόλη. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τον αριθμό, αλλά έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά πολλούς να ζητούν να κοπούν τα πλατάνια στην οδό Κρήτης γιατί κρύβουν τη θέα του αυτοκινητόδρομου. Προς Θεού, δεν υποστηρίζω ότι οι περισσότεροι Καλαματιανοί μισούν το πράσινο. Απλώς καταγράφω μια πραγματικότητα και από εκεί και πέρα σκεφτείτε σε τι πειρασμούς μπαίνει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που αναζητά εναγωνίως ψήφους για να εξασφαλίσει την εκλογή του. Αν στους πειρασμούς αυτούς προσθέσετε και τα μαγαζιά που δεν έχουν μπροστά τους δέντρο, θα κατανοήσετε για ποιο λόγο η Καλαμάτα δεν έχει γίνει ακόμα ο μεγαλύτερος αστικός κήπος της Ελλάδας. 

Ομως η σημερινή κατάσταση δεν θα εμποδίσει τις επόμενες γενιές να μετατρέψουν την Καλαμάτα σε πράσινη πόλη φυτεύοντας δέντρα στα διευρυμένα πεζοδρόμιά της. Ετσι κι αλλιώς μόνο τα δέντρα μπορούν να κρύψουν την ασχήμια της αντιπαροχής και του νεοπλουτισμού".

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 15:40