Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 19:53

«Μαύρες τρύπες» από την εποχή του Κάιν και του Αβελ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Μαύρες τρύπες» της αντιπυρικής προστασίας χαρακτήρισε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη περιοχές όπως η Χρυσοκελλαριά, η Υάμεια, η Μεταξάδα, η Μεταμόρφωση και το Μανιάκι, στις οποίες η συχνότητα των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι ξεπερνά οποιαδήποτε καλοπροαίρετη στατιστική. 

Αυτό λέει το ρεπορτάζ της «Ε» - και καταρχάς, πριν από οποιαδήποτε κριτική, πρέπει να τονιστεί πως για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επισήμως ότι υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας, πέρα από τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας για αλλοδαπούς πράκτορες και τον... στρατηγό άνεμο. 

Ουσιαστικά, η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυσή του, αφού μέχρι τώρα οι διωκτικές αρχές έψαχναν γκαζάκια πρακτόρων και κυνηγούσαν να συλλάβουν τον Αίολο. Γι' αυτό θα συγχαρούμε τόσο τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχο Κώστα Θεοφιλόπουλο, που υπέβαλε το αίτημα για τη χθεσινή σύσκεψη, όσο και την κ. Αλειφέρη που τη συγκάλεσε αμέσως. 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξεκινήσει και επισήμως ένας ουσιαστικός διάλογος, τόσο για τα πραγματικά αίτια των πυρκαγιών όσο και για τους εμπρηστές που βάζουν κάθε χρόνο φωτιά στις ίδιες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα καφενεία της Μεσσηνίας (αλλά και των διπλανών νομών) οι περισσότεροι θαμώνες λένε ότι τις φωτιές τις βάζουν χασισοκαλλιεργητές, και συσχετίζουν τους εμπρησμούς με τις πτήσεις του ελικοπτέρου της Αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι χασισοκαλλιεργητές βάζουν τις φωτιές για να σβήσουν τα ίχνη τους όταν αντιληφθούν ότι το αστυνομικό ελικόπτερο έχει εντοπίσει τη φυτεία τους. Η θεωρία αυτή μπορεί και να εξηγεί κάποιους εμπρησμούς, όμως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί εκδηλώνονται φωτιές... όταν δεν πετά αστυνομικό ελικόπτερο. Δεν εξηγεί επίσης γιατί ξεσπούν πυρκαγιές πάντα την ίδια εποχή, και μάλιστα όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Ποιος ξέρει πότε πιάνει αέρας στην περιοχή; Από την εποχή του Κάιν και του Αβελ οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες γνωρίζουν άριστα τις καιρικές συνθήκες της περιοχής τους. Από τον καιρό του Κάιν, επίσης, οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι στα καμένα φυτρώνει φρέσκια ζωοτροφή, και γι' αυτό φροντίζουν να βάζουν φωτιές στα βοσκοτόπια όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωσή τους. Οι απόγονοι του Αβελ, από την άλλη, βεβαίως ξέρουν για τις φωτιές στα βοσκοτόπια, αλλά δεν θέλουν να έχουν μπλεξίματα με τους απογόνους του Κάιν και γι' αυτό αποφεύγουν να το συζητούν. 

Καλό είναι όμως, στη σύγχρονη μεταβιομηχανική κοινωνία, ν' αρχίσουμε να συζητούμε για αυτά που είναι γνωστά από την εποχή του Κάιν και του Αβελ, αντί να κυνηγάμε ανέμους κι ανεμόμυλους. 

Καιρός είναι.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 13:49