Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 13:30

Γιατί έχει κίνηση μόνο ένα μήνα η Ναυαρίνου;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 Ο δήμαρχος Καλαμάτας επιχειρηματολογώντας υπέρ της μονοδρόμησης της Ναυαρίνου δήλωσε μεταξύ άλλων: “Δεν μπορεί να κλείσει η Ναυαρίνου για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει ένα μήνα το χρόνο”. Αν ήμουν στη συνέντευξη Τύπου, κάπου εδώ θα τον διέκοπτα και θα τον ρωτούσα: “Γιατί έχει μόνο ένα μήνα κίνηση η Ναυαρίνου, ενώ το πεζοδρομημένο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας έχει κίνηση περίπου οκτώ μήνες;”. 

Προφανώς ο κ. Νίκας δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι ένα δίκτυο πεζοδρόμων αναβαθμίζει εμπορικά και τουριστικά μια περιοχή, γι' αυτό δήλωσε χθες: “Μην επιμένετε, αποκλείεται να υπάρξει σκέψη να κλείσει η Ναυαρίνου, να νεκρώσουμε όλη την παραλιακή ζώνη”. Δεν μας εξηγεί όμως γιατί το “νεκρό” Ιστορικό Κέντρο της πόλης ξαναζωντάνεψε όταν πεζοδρομήθηκαν οι περισσότεροι δρόμοι. Ούτε μας εξηγεί γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση ακινήτων στον πεζόδρομο της Αριστομένους. 

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του δημάρχου Καλαμάτας μπορεί να οδηγήσει όποιον δεν τον γνωρίζει καλά στο συμπέρασμα πως δεν θέλει να πεζοδρομηθεί η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας επειδή εξυπηρετεί συμφέροντα του κέντρου. Ομως όσοι τον γνωρίζουμε καλά, ξέρουμε ότι δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα αλλά ότι αποφασίζει με γνώμονα το ισοζύγιο των ψήφων. Με δεδομένο ότι αρκετοί επαγγελματίες και ξενοδόχοι φοβούνται τις πεζοδρομήσεις, είναι προφανές ότι ο κ. Νίκας δίνει μεγάλη βαρύτητα στις αντιρρήσεις τους, καθώς φοβάται ότι θα χάσει τις ψήφους τους. Εμείς απλώς θα θυμίσουμε ότι εκείνοι που αντιδρούσαν στη διάνοιξη της Νέας Εισόδου στη συνέχεια πλούτισαν πουλώντας οικόπεδα σε επιχειρήσεις. Θα θυμίσουμε ακόμα ότι οι αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της Ιατροπούλου πνίγηκαν από τον ήχο του χρήματος που ρέει στις ταμειακές των καφετεριών που άνοιξαν στον πεζόδρομο. 

Ανεξάρτητα όμως από την πολιτική της δημοτικής αρχής, παραμένει ζητούμενο για την Καλαμάτα η εμπορική και τουριστική ενοποίηση του κέντρου με την παραλιακή ζώνη της πόλης. Η ενοποίηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πεζοδρόμηση των περισσότερων δρόμων κάτω από την οδό Κρήτης, μεταξύ του λιμανιού και της Πέτρου Καρακούση. Η πεζοδρόμηση όπως και η μονοδρόμηση μόνο της οδού Ναυαρίνου απλώς θα μεταφέρει την κίνηση των οχημάτων στους παράλληλους δρόμους. Αντιθέτως ένα δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας σε όλη την Ανατολική Παραλία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία όχι μόνο καταστημάτων ψυχαγωγίας αλλά και εμπορικών που θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος. 

 Συμπέρασμα: Αν η Ναυαρίνου δεν αλλάξει, η Παραλία θα έχει κίνηση μόνο ένα μήνα και θα παραμείνει αναξιοποίητο το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης που δεν είναι άλλο από το παραθαλάσσιο μέτωπο. Αν μονοδρομηθεί (ή πεζοδρομηθεί) μόνο η Ναυαρίνου η κίνηση θα αυξηθεί από 30 σε 40 μέρες. Μόνο με τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στην Ανατολική Παραλία θα υπάρξει επέκταση της τουριστικής σεζόν στην περιοχή, ώστε η Λευκή Νύχτα να πάψει να σηματοδοτεί το τέλος της κίνησης στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Μέχρι τότε όποτε βλέπετε τον κ. Νίκα μην ξεχνάτε να τον ρωτάτε: “Γιατί έχει μόνο ένα μήνα κίνηση στην καλύτερη αστική παραλία της Ελλάδας;”.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:21