Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 14:12

Η αποστρατεία των βετεράνων πολιτικών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Παραπολιτικά” για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας (σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποψήφιοι οι Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης) έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αποστρατείας των βετεράνων πολιτικών, που δυσκολεύει την ανανέωση των κομμάτων.

Εννοείται ότι η ανανέωση των ψηφοδελτίων δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να λύσει μόνο η Νέα Δημοκρατία, καθώς σύντομα θα απασχολήσει και την Κεντροαριστερά η αποστρατεία πολλών βετεράνων του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να επιστρέψουν στη Βουλή. Εννοείται επίσης ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανανέωσης των ψηφοδελτίων του, τόσο η μελλοντική πορεία όσο και η δυναμική του κυβερνώντος κόμματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και στο διάδοχο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Ετσι και αλλιώς υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν θέλουν να δουν ούτε σε…φωτογραφία κάποιους βετεράνους πολιτικούς καθώς τους έχουν ταυτίσει (δικαίως ή αδίκως, δεν έχει καμία σημασία στον εκλογικό πόλεμο) με το καθεστώς που χρεοκόπησε μαζί με την ελληνική οικονομία το 2010. Από την άλλη πλευρά, ειδικά στην επαρχία, υπάρχουν ψηφοφόροι που σταυρώνουν μόνο υποψήφιους που τους έσφιξαν το χέρι στο πανηγύρι του χωριού και δεν τους καίγεται καρφί για τις νέου τύπου προεκλογικές εκστρατείες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Προφανώς οι ηγεσίες των κομμάτων διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη περιορίζοντας στο ελάχιστο τις ζημιές. Μετά όμως από δέκα χρόνια ύφεσης η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αφού οι ψηφοφόροι έχουν πολλούς λόγους για να καταψηφίσουν ένα κόμμα που κυβέρνησε την εποχή της μείωσης των εισοδημάτων. Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποια κόμματα να αφήσουν στην άκρη τις “παραδοσιακές συνταγές” συγκρότησης των ψηφοδελτίων και να επιχειρήσουν πλήρη ανανέωση, προκειμένου να διαρρήξουν τον ιστό που τα συνδέει με τη χρεοκοπία και την ύφεση. 

Ανεξάρτητα όμως από τα εκλογικά αποτελέσματα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων, τα κόμματα θα πρέπει να διαχειριστούν και το θέμα της αποστρατείας των βετεράνων, καθώς δεν μπορούν ούτε να τους πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες ούτε να εκφράσουν σύγχρονες αντιλήψεις διορίζοντάς τους σε ιδρύματα και οργανισμούς. Ιδανικά οι βετεράνοι πολιτικοί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον κομματικό μηχανισμό (αν τα κόμματα ήταν ζωντανοί οργανισμοί και όχι σκηνή για πισώπλατα μαχαιρώματα) ή στην τοπική αυτοδιοίκηση (αν οι εκλογές δεν γίνουν με απλή αναλογική, οπότε κανένας δεν θα θέλει να διοικήσει έναν ακυβέρνητο δήμο). 

 Υ.Γ. Το ποιος εκφράζει ουσιαστικά το νέο και το σύγχρονο και γιατί οι πολίτες θεωρούν ξεπερασμένο ό,τι ψήφιζαν με πάθος μέχρι χθες, είναι θέματα άλλων άρθρων. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 14:14