Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 12:15

Τα αίτια της ξεφτίλας και της παρακμής 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 Στη διπλανή στήλη “Πριν 23 χρόνια” διαβάζουμε την είδηση: 

"Στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν σε τροχαία στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης αναφέρεται σε επιστολή του ο δήμαρχος Μεσσήνης Παύλος Πτωχός, επισημαίνοντας την ευθύνη της Νομαρχίας και της 3ης ΔΕΚΕ για τον μη ηλεκτροφωτισμό του δρόμου”. 

Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, η Πολιτεία όχι μόνο δεν κατάφερε ακόμα να ηλεκτροφωτίσει το δρόμο με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Μεσσηνία, που μεταξύ άλλων οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά ούτε και κανένας ασχολείται σοβαρά με το θέμα. 

Ποιος φταίει; Είμαι σίγουρος ότι αν ρωτήσουμε τους δημάρχους, θα απαντήσουν ότι ευθύνεται η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η κεντρική διοίκηση. Αν ρωτήσουμε τον περιφερειάρχη, είμαι σχεδόν βέβαιος (γιατί με τον Τατούλη δεν είσαι απολύτως βέβαιος ούτε για το... νόμο της βαρύτητας) ότι θα απαντήσει πως ευθύνεται η κεντρική διοίκηση. Αν πάλι ρωτήσουμε την κεντρική διοίκηση, θα ρίξει τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση και  ενδεχομένως στον γνωστό… Χατζηπετρή. 

Εννοείται ότι, όταν ένα κράτος δεν μπορεί να ηλεκτροφωτίσει μετά από 23 χρόνια τον κεντρικότερο δρόμο ενός νομού, είναι ανούσιο να συζητούμε τόσο για οικονομική ανάπτυξη όσο και για σύγχρονα κόμματα της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς. Το μόνο που θα έπρεπε να συζητούμε είναι τα αίτια της ξεφτίλας, της παρακμής και της διαφθοράς, ακόμα κι αν χρειαστεί να αναζητήσουμε τις ρίζες των προβλημάτων στα χρόνια της… Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Αντιθέτως, αν συνεχίσουμε να θάβουμε τις αιτίες των παθογενειών μας κάτω από το χαλί, περιμένοντας κάποιον σωτήρα να μοιράσει δανεικά και ΕΣΠΑ, πολύ φοβάμαι ότι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα βρεθούν σε τόσο οδυνηρή θέση, που δεν την έχουν δει ούτε στους πιο τρομακτικούς τους εφιάλτες όσοι επί 23 χρόνια ξεκοκάλιζαν το δημόσιο χρήμα αδιαφορώντας για το μέλλον των παιδιών τους και της χώρας. 

Πραγματικά, δεν έχει καμία σημασία αν ο δρόμος Ασπρόχωμα - Μεσσήνη μένει τόσες δεκαετίες στα σκοτάδια λόγω ανικανότητας ή λόγω διαφθοράς. Σημασία έχει ότι ούτε ένας πολιτικός δεν παραιτήθηκε και ούτε ένας εκπρόσωπος του ΤΕΕ δεν υποψιάστηκε πως ευθύνεται για το σκοτάδι στον επικίνδυνο δρόμο. 

Τέλος, σημασία έχει ότι ούτε ένας πολίτης δεν είναι έτοιμος να διαδηλώσει για τα σκοτάδια στο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη ή για τους νεκρούς από τα τροχαία που συνέβησαν εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροφωτισμού.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:20