Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:29

Πότε θα εγκαινιαστεί το Μέγαρο Χορού; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει πιστωθεί δικαιολογημένα αρκετές επιτυχίες, όπως η πεζοδρόμηση της… μισής Αριστομένους, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η αναβάθμιση των πεζοδρομίων στο νότιο τμήμα της Αριστομένους, η αύξηση του πρασίνου στην πόλη και ο σωστός φωτισμός πολλών δρόμων.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του κ. Νίκα είναι επικοινωνιακή, αφού καταφέρνει να κρύβει επιμελώς τις μεγάλες αποτυχίες της δημοτικής αρχής. Για παράδειγμα: Εχει καταφέρει να κρύψει ότι το Μέγαρο Χορού όχι μόνο παραμένει αναξιοποίητο αλλά και ότι δεν έχει παραληφθεί επισήμως δέκα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του. 

Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2007 και σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Τα χρόνια πέρασαν, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος για ατέλειες στην κατασκευή, η κεντρική σκηνή έχει προβλήματα και το 2017 το Μέγαρο Χορού δεν μπορεί να εγκαινιαστεί γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατασκευή του. Σε ένα σύγχρονο κράτος η υπόθεση θα χαρακτηριζόταν “σκάνδαλο” και η αντιπολίτευση θα ζητούσε καθημερινώς την παραίτηση της δημοτικής αρχής που έχει αφήσει αναξιοποίητα πάνω από 12 εκ. ευρώ. Στη χώρα όμως της “φαιδράς πορτοκαλέας” θεωρείται φυσιολογικό να ανοίγει μόνο μια εβδομάδα το Μέγαρο που κόστισε στους φορολογούμενους πάνω από 12 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα ο δήμαρχος της πόλης να ζητάει και άλλα ακίνητα του Δημοσίου (όπως τα 48 παραθαλάσσια στρέμματα στη Δυτική Παραλία) για να τα… αξιοποιήσει και αυτά. 

Για την αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού έγραφε η “Ε” το 2013: “Προγραμματική σύμβαση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη λειτουργία του τοπικού Μεγάρου Χορού επιδιώκει ο Δήμος Καλαμάτας. Αυτό επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας. Αρχικά ενημέρωσε ότι την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε στην Αθήνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Γ. Κουρουπό, τον οποίο ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Μεγάρου αναφορικά με το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας”. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφερόταν: “Ο κ. Νίκας πληροφόρησε ότι προγραμματίζεται συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννη Μάνο και με τα μέλη του Δ.Σ., ώστε να υπάρξει σύνδεση του Μεγάρου Χορού και του Μεγάρου Μουσικής και να παρουσιάζονται στην Καλαμάτα κάποιες παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Μέγαρο στην Αθήνα. Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι για να λειτουργήσει το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, «ένα μέγαρο τεχνών για όλη τη νότια Πελοπόννησο» (θα καλύπτει Λακωνία και Αρκαδία), η προγραμματική σύμβαση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι η μόνη λύση”.

Τι κατάφερε μετά από τέσσερα χρόνια; Μια… επικοινωνιακή τρύπα στο νερό. Πότε θα εγκαινιαστεί το Μέγαρο Χορού; Μη βιάζεστε. Εχει χρόνια μπροστά του ο δήμαρχος. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 12:42