Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 14:14

Τριτοβάθμιο περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Την ώρα που το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου δεν μπορούν να συγχωνευτούν, διαβάζουμε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο: “Το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ο αριθμός των ξένων φοιτητών στην Κύπρο ήταν 8.375.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το 2015 – 2016 ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε και έφθασε τους 17.601 φοιτητές και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας πέρυσι ο αριθμός των ξένων φοιτητών ξεπέρασε τους 21.000”. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κώστας Καδής δήλωσε: “Η στρατηγική που αναπτύχθηκε με στόχο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, με στήριξη των πανεπιστημίων (δημοσίων και ιδιωτικών) ώστε να διευρύνουν και να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και να προσφέρουν περισσότερα και πιο ελκυστικά προγράμματα σπουδών, αποδίδει. Σε αυτή την εξέλιξη συνέτεινε ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες εκτός των ελληνικών”.

Σε άλλο ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνει για το ίδιο θέμα: “Το 1985 είχαμε μόλις 3.000 φοιτητές, σήμερα έχουμε στο σύνολο 38.000 και είναι τρομακτική αύξηση, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος”. Ο πήχης, συνέχισε “πρέπει να είναι ακόμα πιο ψηλά. Σήμερα έχουμε 22.000 ξένους φοιτητές, δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία, είναι σαν να έχουμε μισό εκατομμύριο τουρίστες επιπρόσθετα το χρόνο. Γιατί για να έχεις τα εισοδήματα που αντιστοιχούν σε έναν ξένο φοιτητή χρειάζονται τουλάχιστον 25 τουρίστες. Ο τουρίστας θα μείνει μια βδομάδα, ενώ ο φοιτητής θα μείνει ολόχρονα”. Ανέφερε ακόμα ότι “στα ιδιωτικά πανεπιστήμια απασχολούνται οι μορφωμένοι Κύπριοι, αυτοί που έχουν τα καλύτερα πτυχία βρίσκουν δουλειά στην Κύπρο. Εδώ έχουν ένα προσωπικό 200 ατόμων, εκ των οποίων τα 190 πτυχιούχοι με μάστερ και δοκτοράτα. Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο, η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση γιατί διαμορφώνουμε νέους για το αύριο, αλλά και η καλύτερη οικονομική επένδυση προσελκύοντας ξένους φοιτητές στην Κύπρο”.

Στην Πελοπόννησο παίζουν τις… κουμπάρες. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 14:24