Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 13:23

Οι “παλαβές” προσδοκίες δύσκολα... κρύβονται 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 H δημοτική αρχή Καλαμάτας ενδιαφέρεται κυρίως για το κέντρο της πόλης και λιγότερο για την παραλιακή ζώνη, καθώς γνωρίζει ότι οι επισκέπτες του καλοκαιριού δεν διαθέτουν ψήφο για να “τιμωρήσουν” τους άρχοντες που αφήνουν ανεκμετάλλευτο το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας - που δεν είναι άλλο από τη θάλασσα δίπλα στο αστικό κέντρο. 

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται ξεκάθαρα και από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της πρότασης για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο θα διατεθούν στο κέντρο της Καλαμάτας 2,715 εκ. (30% των πόρων του προγράμματος) ενώ στην παραλιακή ζώνη 1,8 εκ. ευρώ (20% των πόρων). 

Ουσιαστικά η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει με την πρότασή της ότι δεν μπορεί (ή δεν θέλει, για να μη διαταράξει την οικονομική κατεστημένη τάξη πραγμάτων) να αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο, επειδή προφανώς δεν πιστεύει ότι η θάλασσα και ο ήλιος μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες περισσότερο από σαράντα μέρες το χρόνο. 

Τις ίδιες απόψεις, για να μην αδικούμε τη δημοτική αρχή, φαίνεται ότι έχουν και αρκετοί άλλοι που προτείνουν διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αγνοώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχουν η γεωγραφική θέση και το κλίμα στην Καλαμάτα. Ομως οι υπόλοιπες μορφές θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, όχι ανταγωνιστικά στον... ήλιο και τη θάλασσα της Καλαμάτας. Μόνο ένας τρελός θα ήθελε να κρύψει τον ήλιο ή τη θάλασσα από τους επισκέπτες των βόρειων χωρών που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν καλύτερα ιστορικά κέντρα πόλεων, καθώς σεβάστηκαν την αρχιτεκτονική του παράδοση τους περισσότερο από τους Ελληνες, οι οποίοι γκρέμιζαν τα νεοκλασικά για να σηκώσουν πολυκατοικίες.

Σε αντίθεση όμως με τις παλαβές προσδοκίες, επισκέπτες ψηλού εισοδήματος θα έρθουν στην Καλαμάτα μόνο αν κατεδαφιστούν οι παράγκες που κρύβουν τη θάλασσα από όσους κάνουν βόλτα στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου. Για να κατεδαφιστούν όμως οι παράγκες θα πρέπει η δημοτική αρχή να συγκρουστεί με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα, για να παραμείνουν “πρώτοι στο χωριό”. 

Δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αξιοποιήσουν το παραλιακό μέτωπο και γι' αυτό η τουριστική σεζόν διαρκεί μόνο σαράντα μέρες (σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου Παναγιώτη Νίκα) - ενώ τον υπόλοιπο καιρό η Ναυαρίνου μετατρέπεται σε νεκροταφείο παραγκοκατασκευών και πίστα για... πειραγμένα οχήματα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:13