Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 13:40

Η ανάγκη απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Την ώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα παραδίδει μαθήματα (δεξιά και αριστερά) για το πώς πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να πέσει ούτε ένα δακρυγόνο, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο μέλλον των εργαζομένων που απασχολούνται στις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.

Εννοείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να ακολουθήσει την πεπατημένη των “ιδιωτικοποιήσεων αλά ελληνικά” που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε ΟΤΕ, Ολυμπιακή και ΟΛΠ. Θα επιχειρήσει, αν και εφόσον βεβαίως βρεθεί αγοραστής για τις μονάδες που πωλούνται, είτε να εξασφαλίσει πρόωρη σύνταξη στους περισσότερους εργαζόμενους είτε να τους μετατάξει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ετσι θα ευχαριστήσει και τους εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτηθούν ή θα μεταταχθούν στο Δημόσιο και τους δανειστές που μετά από χίλια βάσανα θα δουν να “απελευθερώνεται” η αγορά ενέργειας.  

Στην πραγματικότητα η αγορά ενέργειας δεν πρόκειται να απελευθερωθεί επειδή πωλούνται δύο μονάδες παλιάς τεχνολογίας στη Μεγαλόπολη και μία στη Φλώρινα. Πιθανώς οι δανειστές να θεωρούν συμβολική μια πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά αν αυτή δεν έχει αντίκρισμα στην τσέπη του καταναλωτή θα αποδειχθεί ότι δόθηκε μια ακόμα ανούσια μάχη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και δυστυχώς τέτοιες ανούσιες μάχες μεταξύ δανειστών και ελληνικών κυβερνήσεων έχουν δοθεί πολλές από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, με μοναδικό θύμα το εισόδημα των Ελλήνων. 

Από εκεί και πέρα, όπως αναφέραμε και στην αρχή, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα διατηρηθούν οι 1.500 θέσεις εργασίας σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και με ποιο κόστος. Προχθές ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υποσχέθηκε στους 400 περίπου διαδηλωτές από τη Μεγαλόπολη ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Ειλικρινά δεν ξέρω αν το πίστεψαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, που ήταν στο πλευρό των διαδηλωτών. Ούτε ξέρω αν η κυβέρνηση θα βρει αγοραστές για τις μονάδες που πουλάει ή αν τις πουλάει για τα μάτια των δανειστών, με στόχο να κερδίσει χρόνο. Για το μόνο που είμαι βέβαιος είναι ότι οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί δεν έχουν πειστεί ακόμα για την ανάγκη δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και γι’ αυτό θα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καθυστερήσουν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να διορίσουν την εκλογική τους πελατεία όπως τον παλιό καλό καιρό. Αλήθεια πόσα άρθρα πολιτικών διαβάσατε για την ανάγκη απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 13:41