Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 13:25

Ούτε νοσοκόμα δεν θα βρίσκεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνων, την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο 1.500 γιατροί το χρόνο ζητούν πιστοποιητικά για να εργαστούν στο εξωτερικό.

Μόνο φέτος, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό για να δουλέψουν στο εξωτερικό, ενώ το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (δηλαδή περίπου 2.100 γιατροί) είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ετσι, πολλοί νέοι γιατροί ξεκινούν την καριέρα τους στην Ευρώπη αλλά και στο Ντουμπάι ή τη Σαουδική Αραβία, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι και η φορολόγηση χαμηλότερη.

Την ίδια ώρα, όποιος τολμήσει να προτείνει μέτρα ενίσχυσης της ιατρικής επιχειρηματικότητας, θα κατηγορηθεί ως συνήθως για... νεοφιλελευθερισμό - και η δημόσια συζήτηση θα σταματήσει πριν καν ξεκινήσει. Αλλωστε οι περισσότεροι Ελληνες, ενώ πληρώνουν πανάκριβα ασφάλιστρα, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι παροχές υγείας είναι... τζάμπα. Γι' αυτό είναι έτοιμοι να διαδηλώσουν εναντίον όποιου τολμήσει να υποστηρίξει ότι τις δημόσιες υπηρεσίες τις "απολαμβάνουν" μόνο όσοι δεν έχουν χρήματα για ιδιωτικές.

Στην πραγματικότητα όμως, σε αντίθεση με τις εθνικές μας εμμονές, ακόμα και για να περάσει ένας μαθητής σε ιατρική σχολή θα πρέπει οι γονείς του να ξοδέψουν μια περιουσία στην ιδιωτική παιδεία, αφού το δημόσιο σχολείο χαρακτηρίζεται ως αποτελεσματικό μόνο από τους συνδικαλιστές που μάχονται κατά του... καπιταλισμού.

Από εκεί και πέρα, αν η Ελλάδα δεν ήταν όμηρος των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, θα μπορούσε να έχει έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα υγείας, εξυπηρετώντας όχι μόνο τις ανάγκες των Βαλκανίων, αλλά και της ανεπτυγμένης Ευρώπης. Ουσιαστικά, αν η επιχειρηματικότητα δεν τελούσε υπό διωγμόν, θα μπορούσαν να λειτουργούν στην Ελλάδα πολύ περισσότερες ιδιωτικές κλινικές με υψηλά αμειβόμενους γιατρούς, αντί απλώς να μετονομάζεται το ΠΕΔΥ σε... ΤΟΜΥ προσδοκώντας να προσελκύσει τους άνεργους γιατρούς. Για την ιστορία και μόνο, για τις ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων.

Οχι γιατρός δεν θα μείνει στην Ελλάδα, αλλά ούτε... νοσοκόμα, αφού οι νέες νοσηλεύτριες γνωρίζουν ξένες γλώσσες και δεν πρόκειται να μείνουν στην Ελλάδα για να αμείβονται με το 1/3 των χρημάτων που μπορούν να κερδίσουν από τη δουλειά τους στο εξωτερικό.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:05