Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 12:52

Να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία

Αν το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαζε με νόμο τον συσχετισμό δυνάμεων στις επιτροπές των δήμων και των περιφερειών, περιορίζοντας παράλληλα τις αρμοδιότητες των δημάρχων και των περιφερειαρχών, θα κατηγορείτο δικαίως από την αντιπολίτευση για θεσμικό πραξικόπημα με σκοπό την αποδιοργάνωση των ΟΤΑ.

Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στις επιτροπές, αγνοώντας τη λαϊκή ετυμηγορία - αλλά κυρίως ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για μελλοντικές μεγαλύτερες θεσμικές εκτροπές σε δήμους και περιφέρειες.

Αλήθεια, ποιος θα εμποδίσει στο μέλλον μια κυβέρνηση να αναθέσει στο μέσο της αυτοδιοικητικής θητείας όλες τις αρμοδιότητες σε επιτροπές που θα συγκροτηθούν αναλογικά και στις οποίες θα έχει πλειοψηφία η... αντιπολίτευση; Ποιος θα εμποδίσει μια άλλη κυβέρνηση να αφαιρέσει στο μέσο της αυτοδιοικητικής τετραετίας όλες τις αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τις επιτροπές και να τις αναθέσει στο δήμαρχο;

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι υποψήφιοι έλαβαν τις αποφάσεις τους με γνώμονα όχι μόνο την απλή αναλογική, αλλά και τον ισχύοντα νόμο για τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Οι φωνές που προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις της απλής αναλογικής όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά λοιδορήθηκαν κιόλας από πολλούς υποψήφιους και πολίτες. Γι’ αυτό οι πολίτες και οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει τώρα να έρθουν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πράξεών τους και με την ακυβερνησία που προκαλούν, ώστε να διαπιστώσουν ότι η δημοκρατία δεν είναι παίξε γέλασε.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η κυβέρνηση επιχειρήσει να αναιρέσει την ακυβερνησία των δήμων και των περιφερειών με μια θεσμική εκτροπή, απλώς θα επιτύχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ναρκοθετώντας ουσιαστικά τη δημοκρατία, αντί να απενεργοποιήσει ασφαλώς τη νάρκη της απλής αναλογικής.

Προσωπικά, έχοντας ταχθεί ανεπιφύλακτα κατά της απλής αναλογικής, δεν έχω κανένα δισταγμό να δηλώσω ότι η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή ενδεχομένως να είναι πιο επικίνδυνη και από την ακυβερνησία. Οι πολίτες ψήφισαν - και η ψήφος τους πρέπει να είναι σεβαστή ακόμα και όταν δεν είναι αρεστή.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 12:53

NEWSLETTER