Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 13:10

Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε δήμους και περιφέρειες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη σύσταση της επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα υποβάλει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει σχετικό πόρισμα σε ένα μήνα, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι ουσιαστικά από το έργο της επιτροπής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός το μέλλον της αυτοδιοίκησης και αφετέρου το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό "έργο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων τόσο μεταξύ του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και μεταξύ των περιφερειών και των δήμων, καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τους ΟΤΑ με συνακόλουθη εξασφάλιση των πρόσθετων οικονομικών πόρων και του προσωπικού. Σκοπός είναι η κεντρική διοίκηση να περιοριστεί στις εκτελεστικές αρμοδιότητές της και να έχει ρόλο επιτελικό, ενώ οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των τοπικών, αναπτυξιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων αναγκών, να ασκούνται από τις περιφέρειες και τους δήμους".

Αν και έχω μάθει να κρατώ μικρό καλάθι τόσο για τα πορίσματα των επιτροπών εργασίας όσο και για την αξιοποίησή τους από την εκάστοτε αρχή, θα ήταν λάθος να μην σημειώσω ότι το κυβερνητικό σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μένει λοιπόν να δούμε στην πράξη αν τελικώς η κυβέρνηση θα κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την αυτοδιοίκηση με το κεντρικό δημόσιο ταμείο και αν οι περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να πάνε με δικό τους σακί στο μύλο. Στην πράξη επίσης θα δούμε αν ο έλεγχος που ασκούν οι τοπικές κοινωνίες θα αποδειχθεί αποτελεσματικός ή αν η απουσία κεντρικού ελέγχου θα μετατρέψει τους δήμους και τις περιφέρειες σε ανεξέλεγκτα κέντρα διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων (παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία κ.λπ.) σε περιφέρειες και δήμους εννοείται ότι θα πρέπει να συνοδευτεί από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που θα αναθέτει στους ΟΤΑ την αρμοδιότητα καθορισμού και είσπραξης των φόρων εισοδήματος και περιουσίας.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 13:38