Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 21:25

Το εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η χθεσινή πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% ενδεχομένως να έριξε από τα σύννεφα όσους πιστεύουν -όπως πίστευαν και το 2008- ότι η ελληνική οικονομία είναι... πανίσχυρη.

Δεν αιφνιδίασε πάντως εκείνους που είχαν διαβάσει μια μέρα νωρίτερα την εκτίμηση του Economist για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ από 7% έως 18%, ούτε όσους γνωρίζουν ότι αυτή η ύφεση προμηνύεται εφιαλτική επειδή πλήττονται ο τουρισμός και η σκιώδης οικονομία, που κράτησαν την Ελλάδα όρθια μετά την άτυπη χρεοκοπία του 2010. Ο εφιάλτης θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, στο βαθμό που αναλογεί στην κάθε πλευρά, δεν αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και προσπαθήσουν -όπως και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ύφεσης- να μετατρέψουν την κρίση σε… ευκαιρία για εξουσία.

Πολύ φοβάμαι πάντως ότι, σε αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα που έδωσε σωστές συμβουλές στην κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και για μια ακόμα φορά ενδιαφέρονται μόνο για ν’ αρπάξουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Προσωπικά δεν μπορώ να συγκρατήσω τα γέλια μου, έστω και πικρά, όταν ακούω για επανεκκίνηση του τουρισμού το Ιούνιο ή τον Αύγουστο! Δυστυχώς όμως, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι περισσότερες επιχειρήσεις, παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις "προφητείες", με συνέπεια να προγραμματίζουν λανθασμένα τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Αν δεν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, η φετινή τουριστική σεζόν έχει χαθεί οριστικά, και γι’ αυτό οι οικονομικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με βάση το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία κι όχι με γνώμονα τους "ευσεβείς πόθους" όσων θέλουν ν’ αρπάξουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των επιδοτήσεων. Και φυσικά το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία δεν είναι μια ύφεση 10% το 2020 και μερική ανάκαμψη το 2021: Το εφιαλτικό σενάριο είναι να συρρικνωθεί φέτος το ΑΕΠ κατά 20%, και το 2021 να ξεκινήσει χωρίς να έχει βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό. Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά ότι η ελληνική κοινωνία είναι ήδη κουρασμένη από τη δεκαετή ύφεση που προηγήθηκε - και ότι οι περισσότεροι Ελληνες έχουν απολέσει το 25% του εισοδήματος που είχαν πριν από την άτυπη χρεοκοπία του 2010. Μια νέα απώλεια εισοδήματος θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις, μπροστά στις οποίες οι διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων θα θυμίζουν χαρούμενη εκδρομή. Και αν νομίζετε ότι ο εφιάλτης είναι μακριά, απλώς θυμηθείτε πόσο “μακριά” ήταν ο κορονοϊός το Φεβρουάριο. Ας ελπίσουμε ότι θα στρίψουμε εγκαίρως.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός