Κυριακή, 24 Μαϊος 2020 18:07

Οι θεωρίες συνωμοσίας όχημα για την εξουσία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)


Πίσω από την ειλικρινή αγωνία εκατομμυρίων πολιτών για την πορεία της οικονομίας, είναι δύσκολο πλέον να κρυφτούν όσοι προσδοκούν με ανυπομονησία το... τέλος του κόσμου, για να κυβερνήσουν στη συνέχεια πάνω στα συντρίμμια, επισείοντας διαρκώς την απειλή μιας νέας οικονομικής καταστροφής.

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η ανυπομονησία τους, που δεν διστάζουν να υιοθετήσουν άκριτα οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας στρέφεται κατά των «ελίτ» χαδεύοντας ταυτόχρονα τα αυτιά του αλάνθαστου λαού.
Στην Ελλάδα το πρώτο κύμα λαϊκισμού που ξέσπασε μετά την άτυπη χρεοκοπία του 2010 έφερε στο πολιτικό προσκήνιο τις οικονομικές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η επιχειρηματική ελίτ, σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς αλλά και την πνευματική ελίτ, όχι μόνο απεργάζονται δαιμονικά σχέδια, αλλά τα εφαρμόζουν κιόλας χωρίς την παραμικρή αντίσταση. Σύμφωνα μάλιστα με την κυρίαρχη θεωρία συνωμοσίας, το μνημόνιο προκάλεσε τη χρεοκοπία, και οι Ελληνες πολιτικοί το υπέγραψαν είτε γιατί εξυπηρετούσαν μεγάλα συμφέροντα είτε γιατί ήταν ανίκανοι να διαπραγματευτούν μια καλύτερη δανειακή συμφωνία. Τελικώς χρειάστηκε να υπογραφούν δύο ακόμα σκληρότερα μνημόνια, από πολιτικούς που μεταξύ άλλων αμφισβητούσαν τη διαπραγματευτική ικανότητα των πολιτικών που υπέγραψαν το πρώτο μνημόνιο, ώσπου να συνειδητοποιήσει ο μέσος πολίτης ότι δεν μπορεί η χώρα να ζει διαρκώς με δανεικά κι αγύριστα.
Ουσιαστικά δηλαδή χρειάστηκαν 3 μνημόνια για να συνειδητοποιήσει ο μέσος πολίτης ότι οι θεωρίες συνωμοσίας λύνουν μόνο τα προβλήματα όσων τις χρησιμοποιούν για να κατακτήσουν οι ίδιοι την εξουσία. Κάπως έτσι, η Ελλάδα επέστρεψε φτωχότερη κατά 25% σε καθημερινούς ρυθμούς και οι ψευδοπροφήτες επέστρεψαν στη μελέτη των πρόδρομων φαινομένων της... επικείμενης καταστροφής του κόσμου.
Πριν προλάβει όμως η Ελλάδα να συνέλθει από το πρώτο κύμα λαϊκισμού, η πανδημία του κορονοϊού έδωσε ώθηση στο δεύτερο κύμα, που επιτίθεται με θεωρίες συνωμοσίας όχι μόνο κατά των «ελίτ», αλλά και γενικότερα κατά της επιστήμης, που είχε μείνει στο απυρόβλητο κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Τόσο οι νέες θεωρίες συνωμοσίας όσο και οι νέες προφητείες για κατάρρευση του καπιταλισμού υιοθετούνται με μεγάλη ευκολία (όταν δεν πηγάζουν) από αυτούς που ήδη διαψεύστηκαν πλήρως: όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, αλλά κυρίως τον 20ό αιώνα, όταν υποστήριζαν πως τα ολοκληρωτικά, συγκεντρωτικά καθεστώτα είναι αποτελεσματικότερα από τη δημοκρατία. Οπως αποδεικνύεται, σε κάποιους ανθρώπους η σύγκρουση με την πραγματικότητα δεν γεννά αμφιβολίες - και γι’ αυτό συνεχίζουν να συγκρούονται μαζί της υιοθετώντας ολοένα και πιο παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας.
Σε αυτές τις συνθήκες, κάθε άλλο παρά εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός συνωμοσιολόγων που πιστεύουν για παράδειγμα ότι ο Covid-19 προκλήθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς επειδή θέλει να εμφυτεύσει μικροτσίπ-κοριούς σε όλους τους ανθρώπους. Οποιος πίστεψε μετά τη χρεοκοπία του 2010 ότι ο Τζορτζ Σόρος σχεδίασε τα μνημόνια είναι εύκολο να πιστέψει και ότι ο Μπιλ Γκέιτς σχεδίασε τον... κορονοϊό. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που πιστεύουν ότι το 5G σχεδιάστηκε για να στειρωθούν οι Καλαματιανοί ώστε να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι αυτές οι απόψεις δεν έχουν καταδικαστεί ακόμα από όσους ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβουλίου υπέρ της διακοπής του 5G, είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το μείζον για τη δημοκρατία είναι η καταγγελία των θεωριών συνωμοσίας και του λαϊκισμού.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου και μόνο να πιάσουν στασίδι στα θεωρεία της εξουσίας όσοι διαδίδουν ότι η πανδημία προέρχεται ευθέως από το 5G, το οποίο αναπτύχθηκε για να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών - αλλά κι εκείνοι που ενώ ήταν έτοιμοι να διαδηλώσουν κατά της απαγόρευσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, τώρα βλέπουν μεγάλα συμφέροντα πίσω από την προσπάθεια επανεκκίνησης του τουρισμού!
Ετσι κι αλλιώς, όλες αυτές οι ποικίλες παλαβομάρες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις παλαβομάρες που υποστήριζαν στις πλατείες των Αγανακτισμένων όσοι ζητούσαν επιστροφή στη δραχμή και μονομερή διαγραφή του χρέους... αγνοώντας, μεταξύ πολλών άλλων, ότι μια ρήξη με τη Δύση θα όξυνε με απρόβλεπτες επιπτώσεις τις επεκτατικές τάσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Δυστυχώς, οι θεωρίες συνωμοσίας τείνουν σήμερα να υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις θεολογικές δοξασίες που ασπαζόταν διαχρονικά οποιοσδήποτε φιλοδοξούσε να γίνει... χαλίφης στη θέση του χαλίφη ή πατριάρχης στη θέση του πατριάρχη.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Μαϊος 2020 21:15