Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 18:11

Η πολιτική επικοινωνία στα χρόνια του ίντερνετ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Το 2009 επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια μικρή ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού απέδειξε ότι μπορεί να διοικεί καλύτερα το κόμμα και τη χώρα, από τους γνωστούς μαζικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοί του στο Μαξίμου.

Αν και οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίστηκαν από πολλούς κοροϊδευτικά "κηπουροί", το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διοίκησης όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και αναβαθμίστηκε από τους επόμενους πρωθυπουργούς. Ο Αντώνης Σαμαράς κυβέρνησε στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στους Μεσσήνιους συνεργάτες του, και ο Αλέξης Τσίπρας βασίστηκε στους έμπιστους συντρόφους του από την εποχή των κοινών αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.
Εκ του αποτελέσματος και παρά τις αδυναμίες, το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο κρίνεται επιτυχημένο, γι’ αυτό το υιοθέτησε και ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ο οποίος μάλιστα το αναβάθμισε περαιτέρω, μετατρέποντας το Μαξίμου όχι μόνο σε κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων, αλλά και σε επικοινωνιακό στρατηγείο για την άμεση προβολή του κυβερνητικού έργου: Μέσω των συνεργατών του στη Νέα Δημοκρατία και χωρίς τη μεσολάβηση των παραδοσιακών πρακτορείων, ο πρωθυπουργός προωθεί σε πραγματικό χρόνο κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο και ομιλίες σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ετσι, για πρώτη φορά στην ιστορία των εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών ΜΜΕ όχι μόνο έχουν άμεση πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό, αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν κιόλας μέσω live streaming την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν μέσω live streaming τις ανακοινώσεις των υπουργών, και να έχουν μετά από λίγα λεπτά απομαγνητοφωνημένες τις δηλώσεις και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, παράγοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον τομέα της επικοινωνίας. Προφανώς το επικοινωνιακό αυτό μοντέλο θα βελτιωθεί περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, και φυσικά θα αξιοποιηθεί τόσο από τα υπόλοιπα κόμματα όσο και από τις επόμενες κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με πολλούς πολιτικούς, αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, παραδίδοντας μαθήματα επικοινωνίας.
Κλείνοντας το επικοινωνιακό κεφάλαιο των κυβερνήσεων θα ήταν λάθος να μην επισημάνουμε ότι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν για πρώτη φορά αξιοποίησε πλήρως την τότε υπάρχουσα τεχνολογία και μετέτρεψε την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ σε... press room του Κινήματος και της κυβέρνησης.
Σε τοπικό επίπεδο, μόνο ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας περνάει τη βάση στο μάθημα της σύγχρονης επικοινωνίας, αφού είναι ο μόνος που κατάφερε να αξιοποιήσει επαρκώς την ψηφιακή τεχνολογία για να προβάλει το έργο του και τις θέσεις του.
Στην Περιφέρεια, γιατί δεν έχουμε εικόνα από τους αιρετούς των άλλων νομών, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αξιοποίησε μόνο τα παραδοσιακά δίκτυα επικοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεόραση.
Στη Μεσσηνία, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, καλό βαθμό στην επικοινωνία πήραν μόνο οι πρώην δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Και οι δύο έστειλαν πολλά Δελτία Τύπου με φωτογραφίες, υποτίμησαν όμως παρ’ όλα αυτά τη δύναμη του βίντεο, των κοινωνικών δικτύων και της άμεσης ενημέρωσης.
Οι υπόλοιποι δήμαρχοι δεν περνούν ούτε τη βάση στο μάθημα της επικοινωνίας, καθώς δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα - και γι’ αυτό είτε εξακολουθούν να πορεύονται στα επικοινωνιακά μονοπάτια του περασμένου αιώνα είτε προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιγράψουν μοντέλα που είναι ήδη ξεπερασμένα.
Αξιοσημείωτη είναι η επικοινωνιακή παρουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, ενώ ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος τώρα κάνει κάποια βήματα για να καλύψει το χάσμα που τον χωρίζει από τους δυο συναδέλφους του στο κόμμα. Αντιθέτως, εκκωφαντική και άδικη για την πολιτική του πορεία είναι η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντωνη Σαμαρά από τον επικοινωνιακό χάρτη της Μεσσηνίας.
Τέλος, δεν θα σχολιάσω το τοπικό επικοινωνιακό προφίλ του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, γιατί έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί η εικόνα του ως εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον εκπρόσωπο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως θα περίμενα ένα πιο δυναμικό προφίλ και αξιοποίηση περισσότερων τεχνολογικών μέσων.
Κλείνοντας πάντως θα ήταν λάθος να μη σχολιάσω τόσο την επικοινωνιακή άνεση (εδικά στα κοινωνικά δίκτυα) του πρώην βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα όσο και τον επαγγελματισμό του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάση Πετράκου.
Από εκεί και πέρα και με εξαίρεση 3-4 δημοτικούς συμβούλους που έχουν διαρκή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, επικρατεί το... χάος, καθώς αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων έχουν ξεχαστεί στην εποχή του φαξ, το οποίο αποσύρεται ακόμα και από το Ελληνικό Δημόσιο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 21:17