Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 13:43

Ατέρμονες διαδικασίες ή αναθεώρηση ΓΠΣ;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης συντάχθηκε επί δημαρχοντίας Γιώργου Κουτσούλη, αλλά η πράξη εφαρμογής δεν έχει κυρωθεί ακόμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η υπενθύμιση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου να κοπάσουν οι πρόωροι πανηγυρισμοί, τόσο για τη μελλοντική πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας όσο και για τη διάνοιξη του ανατολικού τμήματος της οδού Κρήτης. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία παραμένει χρονοβόρα και ότι, σε περίπτωση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανασύνταξης των μελετών με νέους όρους, όπως συνέβη και στην Κηπούπολη.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για τις ατέρμονες διαδικασίες πολεοδόμησης δεν χρεώνεται στις δημοτικές αρχές, αλλά σε όλες τις κυβερνήσεις, καθώς δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο που να υπηρετεί τις άμεσες ανάγκες επέκτασης των οικισμών και όχι τα μικροσυμφέροντα (ή και τα μεγάλα συμφέροντα) της εκτός σχεδίου δόμησης. Α

πό εκεί και πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (και όχι μόνο η παράταξη της πλειοψηφίας) θα πρέπει σήμερα να αποφασίσει εάν αρκεί η δρομολόγηση της πολεοδόμησης της Ανατολικής Παραλίας ή αν αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι μια γενναία αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει και την ένταξη της Δυτικής Παραλίας στον αστικό ιστό.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το υπάρχον ΓΠΣ έχει ξεπεραστεί, καθώς συντάχθηκε πριν από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Α7, τη λειτουργία της Costa Navarino και την αύξηση της κίνησης στο Αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Οι σημερινές οικιστικές ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές από τις ανάγκες της εποχής που το τρένο έκανε τη διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα σε 8 ώρες και είχε επιβάτες. Και προφανώς δεν αρκεί η διάνοιξη της Κρήτης για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Ειδικά μάλιστα, όταν δεν υπάρχει καν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 10:36