Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 20:09

Ξόρκια και ανακοινώσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Αναμφισβήτητα η αγωνία χιλιάδων επιχειρηματιών για τη μετά-κορονοϊό εποχή μόνο αβάσιμη δεν είναι, καθώς οι λαβωμένες από τη μεγάλη ύφεση ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση διακοπτόμενων lockdown και περιοριστικών μέτρων.

Αναμφισβήτητη είναι επίσης και η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Αναμφισβήτητη τέλος είναι και η αγωνία των αρχών για τη χρονική διάρκεια της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των "οικονομικών εμβολίων" που έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Κάπου εδώ θα έπρεπε να τελειώνει η καταγραφή της αγωνίας και να ξεκινάει η υποβολή προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αφού μεταξύ άλλων ο Covid-19 αποκάλυψε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες θεωρούσαμε "δυνατότητα" και "μέλλον" είναι "πραγματικότητα" και "παρόν". Η τηλεκπαίδευση αφενός αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές και αφετέρου καταδεικνύει ότι σφάλλουν εγκληματικά όσοι υποστηρίζουν ότι "δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα".

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι και στην Ελλάδα γίνονται τα πάντα, αρκεί να υπάρχει βούληση και αξιοποίηση της τεχνολογίας. Οι κοινωνικοί εταίροι όμως αντί να διεκδικούν πόρους και πίστωση χρόνου για να διασχίσουν την ψηφιακή λεωφόρο που άνοιξε η τηλεκπαίδευση, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι εφικτή η επιστροφή στον... 20ό αιώνα. Για αυτό άλλοι καταγγέλλουν το επάρατο ψηφιακό εμπόριο και άλλοι υιοθετούν σιωπηρά και κουτοπόνηρα τις καταγγελίες προσδοκώντας να εισπράξουν επιδοτήσεις για τις "διατηρητέες" παραγωγικές δραστηριότητες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η απροθυμία πολλών επιχειρήσεων να δημιουργήσουν e-shop, ενώ έχουν τη δυνατότητα και την υποδομή. Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη είναι επίσης η αδυναμία εισόδου νέων επιχειρήσεων στον κλάδο των ταχυμεταφορών, με συνέπεια την ουσιαστική κατάρρευσή του εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών παραγγελιών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος lockdown. Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 δεν αντιμετωπίζονται με ξόρκια, ανακοινώσεις και ψηφίσματα. Θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο αν η επιχειρηματική κοινότητα ενηλικιωθεί ψηφιακά διεκδικώντας πόρους και πίστωση χρόνου για τη μετάβαση στη νέα οικονομία.

Η επιστροφή στον μαγικό κόσμο του παρελθόντος, που οραματίζονται οι εξορκιστές του ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι παραμύθι για ανήλικους, αλλά η Ελλάδα οφείλει να ενηλικιωθεί αφήνοντας στον κόσμο τους όσους πιστεύουν ότι αυτά δεν γίνονται στη χώρα μας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός