Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 11:08

Η επέκταση του διαδρόμου στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Από το 2010 (έτος έναρξης λειτουργίας της Costa Navarino) μέχρι τα τέλη του φετινού Σεπτέμβρη έχουν αφιχθεί στον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" 1.119.094 επιβάτες διεθνών πτήσεων.

Καθώς η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την Πελοπόννησο, ξεπερνά τα 450 ευρώ, γίνεται κατανοητό ότι μέσω του Αεροδρομίου της Καλαμάτας εισέρρευσε στην περιφερειακή οικονομία τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η εισροή αυτή καταγράφηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα τονίσουμε μόνο τη συνεισφορά ενός αεροδρομίου που εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και που καμία κυβέρνηση δεν δαπάνησε τα χρήματα που απαιτούνταν για να εφαρμοστεί το μάστερ πλαν του 2002.

Αν οι πολιτικοί είχαν επενδύσει στον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", η συνεισφορά στην τοπική οικονομία θα ήταν πολλαπλάσια με ευεργετικές συνέπειες στο εισόδημα και στο βιοτικό επίπεδο. Οι πολιτικοί όμως προτίμησαν να ασχολούνται με... διαστημικές πύλες, με ανύπαρκτα αεροδρόμια στην Τρίπολη και αγώνες ενάντια στην παραχώρηση (δηλαδή στην αναβάθμιση) του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο η εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για επέκταση του διαδρόμου, ώστε να μπορούν να προσγειώνονται αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, έχει θετικό πρόσημο, αρκεί να μην μείνει στα χαρτιά όπως το μάστερ πλαν του 2002. Κύριος υπεύθυνος για την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας Κικίλια είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος της τρέχουσας θητείας του. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν επεκταθεί ο διάδρομος, θα αποδειχθούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και οι εξαγγελίες για δημιουργία γραφείου ομογένειας στο Δήμο Καλαμάτας.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα εκατομμύρια ομογενών έρχονται στην Πελοπόννησο μέσω Αθηνών, επειδή στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση ομογενών επισκεπτών μπορεί να προσφέρει στην τοπική οικονομία την ώθηση που απαιτείται για να βγει από το βάλτο. Επειδή όμως έχουμε χορτάσει υποσχέσεις δεν θα συγχαρούμε το δήμαρχο για την πρωτοβουλία του. Θα του συστήσουμε να στήσει ένα αντίσκηνο έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να διεκδικήσει την άμεση επέκταση του διαδρόμου του Αεροδρομίου της Καλαμάτας. Αν ντρέπεται να στήσει αντίσκηνο, ας ανεβαίνει κάθε εβδομάδα στην Αθήνα ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ετσι και αλλιώς η αναβάθμιση του αεροσταθμού από τον παραχωρησιούχο ενώ είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δεν είναι και επαρκής. Η Πολιτεία πρέπει να κάνει όσα δεν έκανε από το 2002 μέχρι σήμερα και να επεκτείνει άμεσα τον διάδρομο του Αεροδρομίου της Καλαμάτας. Το χρωστά στους Μεσσήνιους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από τους χάρτες της Αpple

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 11:26