Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 20:35

Πράσινη φθηνή ενέργεια ή κυβέρνηση-βενζινοπώλης;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μια ηλιόλουστη χώρα με πλούσιο αιολικό δυναμικό, όπως η Ελλάδα, μπορεί να προσφέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση για σύγκρουση με το κίνημα Not In My Backyard NIMBY), τους Έλληνες ολιγάρχες και τους χρήσιμους ηλίθιους, που νομίζουν ότι θα γκρεμίσουν τη Δύση αν στηρίξουν αυταρχικούς βενζινοπώλες της Ανατολής. Υπάρχει όμως πολιτική βούληση για παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Κανένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν επένδυσε στην πράσινη ενέργεια, και γι’ αυτό τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν οι κυβερνήσεις είχαν πιστέψει στην πράσινη ενέργεια, πρώτα απ’ όλα θα είχαν αναβαθμίσει το δίκτυο μεταφοράς και δεν θα καθυστερούσαν δεκάδες επενδύσεις στην Πελοπόννησο, επειδή ένα μοναστήρι στην Αχαΐα δεν θέλει να βλέπει τους πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.  Εκτός από την αναβάθμιση του δικτύου, χρειάζεται και αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): Αφενός για να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αδειοδότησής τους και αφετέρου για να μην μπορεί να σταματήσει τις επενδύσεις όποιος νομίζει ότι υπηρετεί το έθνος ή το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα κάνει τους Ελληνες ενεργειακά φτωχότερους. Τέλος, το κράτος και οι τράπεζες θα έπρεπε να επιδοτήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία τους. Αν στο ενεργειακό κάδρο προστεθεί και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου με ΑΠΕ, τότε η Ελλάδα θα έχει κάνει ένα τεράστιο αναπτυξιακό βήμα.

Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν θα προλάβει η Ελλάδα να εξαγάγει φυσικό αέριο μετά από 6-7 χρόνια ή αν θα την προσπεράσουν πάλι τα γεγονότα, όπως συνέβη και με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Είμαι σίγουρος όμως ότι πολλοί Έλληνες πολιτικοί ονειρεύονται να πουλάνε φυσικό αέριο και να μοιράζουν επιδόματα για να παραμείνουν στην εξουσία. Γι’ αυτό και αφήνουν τους χρήσιμους ηλίθιους να εμποδίζουν την αξιοποίηση των ΑΠΕ με πρόσχημα... "ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός