Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 18:30

Μεθυσμένοι εξουσιαστές ή επικίνδυνοι αμοραλιστές;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 Τον Αύγουστο του 2019, με νωπή την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η στήλη τόλμησε να ασκήσει αυστηρή κριτική στο «νόμο Θεοδωρικάκου» υποστηρίζοντας στο άρθρο με τίτλο «Πλήγμα στη δημοκρατία με πρόσχημα την ακυβερνησία» μεταξύ άλλων και τα έξης: «Η αδυναμία συνεργασίας των Ελλήνων δεν δίνει όμως το δικαίωμα σε καμία κυβέρνηση να αλλάζει την εντολή του εκλογικού σώματος και να τροποποιεί τη σύνθεση των επιτροπών σύμφωνα με τα στενά της κομματικά συμφέροντα.

Το εκλογικό σώμα προσήλθε στις κάλπες γνωρίζοντας ότι οι επιτροπές θα συγκροτηθούν μετά από ψηφοφορία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Έδωσε λοιπόν εντολή, μεταξύ άλλων, στους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους να εκλέξουν τα μέλη των επιτροπών. Αντιθέτως δεν έδωσε καμία εντολή στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες να διορίσουν τα μέλη των επιτροπών. Την εντολή αυτή τη δίνει ο "νόμος Θεοδωρικάκου" παραβιάζοντας κάθε δημοκρατικό κανόνα. Βεβαίως υπάρχουν και οι αιθεροβάμονες, που θέτουν την ανάγκη κυβερνησιμότητας πάνω από την ίδια τη δημοκρατία, ξεχνώντας τις ολέθριες επιπτώσεις που υπήρξαν όταν η εξουσία "ξήλωνε" τη δημοκρατία, άλλοτε στο όνομα της τάξης και άλλοτε στο όνομα της δικαιοσύνης. Προσωπικά πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας, αλλά όπως αποδεικνύεται, με την άποψή μου διαφωνούν τόσο αυτοί που είναι φιλελεύθεροι στα λόγια και κρατιστές στην πράξη, όσο και εκείνοι που ενώ κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατικές πρακτικές αδιαφορούν πλήρως για την επιστροφή στα σκοτεινά χρόνια της ανεξέλεγκτης διοίκησης».

Δυστυχώς όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και πολλοί αφελείς υμνητές της, που θεωρούν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αγνόησαν την κριτική πιστεύοντας προφανώς ότι η καταστρατήγηση της εκλογικής εντολής είναι θέμα ήσσονος σημασίας. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν καταστρατήγησε μόνο τη λαϊκή εντολή. Καταστρατήγησε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αποδεικνύοντας ότι δεν σέβεται ούτε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Φέτος το Σεπτέμβριο μετά την απόφαση Γεωργαντά η στήλη με το άρθρο «Υπουργικές εκτροπές απειλούν τη δημοκρατία» προειδοποίησε υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση Γεωργαντά κινείται εκτός των ορίων της ηθικής δημοκρατικής νομιμότητας, καθώς γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του υπουργού το Ανώτατο Δικαστήριο. Ουσιαστικά ο υπουργός δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδίδει νέα απόφαση μετά από κάθε ακύρωση της προηγούμενης από το ΣτΕ!

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται εκτός των ορίων δημοκρατικής νομιμότητας. Κινήθηκε αντιδημοκρατικά όχι μόνο παρακολουθώντας τον τότε ευρωβουλευτή και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και όταν καταστρατηγήθηκε η εντολή του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνω ότι κατά την ταπεινή μου άποψη οι αποφάσεις Θεοδωρικάκου και Γεωργαντά είναι μεγαλύτερες θεσμικές εκτροπές από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, καθώς πλήττουν την αυτοδιοίκηση και τη δικαιοσύνη, που είναι αναντικατάστατοι πυλώνες της δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο ο Τύπος (τρίτος αναντικατάστατος πυλώνας), αλλά τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά, όταν ο κ. Θεοδωρικάκος άλλαξε την κατανομή των εδρών στις αυτοδιοικητικές επιτροπές (συγκρότηση των επιτροπών με πλασματικές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων και των περιφερειαρχών), μεταβιβάζοντας παράλληλα σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες από τα εκλεγμένα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στις διορισμένες επιτροπές».

Το άρθρο κατέληγε ως εξής: «Σε κάθε περίπτωση, το δημοκρατικό πολίτευμα λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο όταν η εκτελεστική και η οικονομική εξουσία ελέγχονται ουσιαστικά από την κοινοβουλευτική, τη δικαστική και την τέταρτη εξουσία. Όταν ακυρώνεται ο έλεγχος (για οποιονδήποτε λόγο), τα θεμέλια της δημοκρατίας τρίζουν επικίνδυνα και αναδύεται ο κίνδυνος αυταρχικών εκτροπών -άλλοτε στο όνομα της κυβερνησιμότητας και άλλοτε στο όνομα των εθνικών προϊόντων. Έτσι κι αλλιώς όμως, «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» και γι’ αυτό όχι μόνο οι Μεσσήνιοι αλλά όλοι οι πολίτες πρέπει να υπερασπιστούν με σθένος τη δημοκρατία, καταδικάζοντας πολιτικά την απόφαση Γεωργαντά που καταστρατηγεί την απόφαση του ΣτΕ».

Η απόφαση του ΣτΕ για το «νόμο Θεοδωρικάκου» δικαιώνει πλήρως τη στήλη και παράλληλα αποδεικνύει πόσο επικίνδυνοι είναι οι υμνητές της εκάστοτε εξουσίας, που θεωρούν ότι ο σκοπός (της παραμονής στην εξουσία) αγιάζει τα (αντιδημοκρατικά) μέσα. Αποδεικνύει επίσης ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία απειλείται όχι μόνο από τους εχθρούς της αλλά και από όσους την ασπάζονται υποκριτικά για να καταστρατηγήσουν στο όνομά της το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπενθυμίζοντας ότι οι χειρότερες δικτατορίες επιβλήθηκαν με πρόσχημα την αποτροπή μιας δικτατορίας ελπίζουμε για το καλό της δημοκρατίας να μην αποδειχθεί πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρέτησε ανεπιφύλακτα το δόγμα «ο σκοπός (της παραμονής στην εξουσία) αγιάζει τα (αντιδημοκρατικά) μέσα». Ελπίζουμε επίσης να αποδειχθεί πως δεν υπάρχει σύνδεση των υποκλοπών με την καταστρατήγηση του Συντάγματος και ότι η αλαζονική συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης και του Μαξίμου οφείλεται μόνο στη μέθη της εξουσίας που τους μετέτρεψε σε καρικατούρες του πρωταγωνιστή της γνωστής σειράς «House of Cards» Φρανκ Άντεργουντ. Από εδώ και πέρα όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται και υπηρετεί μόνο τη δημοκρατία και τους θεσμούς απομακρύνοντας από την κυβέρνηση και το Μαξίμου όσους πιστεύουν πως ο σκοπός (της παραμονής στην εξουσία) αγιάζει τα (αντιδημοκρατικά) μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή επιχειρήσει νέο «πραξικόπημα» στην αυτοδιοίκηση με υπουργική απόφαση τύπου Γεωργαντά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα βρει απέναντί του στην κάλπη όλο το δημοκρατικό τόξο, που γνωρίζει ότι οι χειρότερες δικτατορίες επιβλήθηκαν με πρόσχημα την αποτροπή μιας δικτατορίας και για αυτό δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν πολιτικό.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 11:41