Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 15:10

Δυναμικές κινητοποιήσεις για τις υποδομές της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έξοδο της Μεσσηνίας από το βάλτο της οικονομικής στασιμότητας -και ταυτόχρονα θέτει τους τοπικούς άρχοντες προ νέων αυξημένων ευθυνών για την αναβάθμιση των μεγάλων υποδομών.

Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου:

 α) Να αυξηθούν το συντομότερο δυνατό οι θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος».

 β) Να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη.

γ) Να επαναλειτουργήσει, αν είναι εφικτό ακόμα και φέτος το καλοκαίρι, η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη, και το συντομότερο δυνατό ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Καλαμάτας.

Με απλά λόγια: Οι βουλευτές της Μεσσηνίας, οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης πρέπει να πιέσουν αφόρητα την κυβέρνηση να ξεκινήσουν πριν το Πάσχα τα έργα κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και οι διαγωνισμοί για την επέκταση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών και την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Αφόρητη πρέπει να είναι και η πίεση της αυτοδιοικητικής αντιπολίτευσης προς τις τοπικές αρχές, με συνεχείς ερωτήσεις στα συλλογικά όργανα και ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, και ειδικά οι δήμαρχοι να καταλάβουν πως δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αγκαλιές και φιλιά με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη που καθυστερούν τα μεγάλα έργα υποδομής στη Μεσσηνία.

Μεγαλύτερη πίεση προς κάθε κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν και όλοι οι φορείς της Μεσσηνίας, υπενθυμίζοντας με κάθε ευκαιρία στους πολιτικούς τις υποχρεώσεις τους. Προσωπικά θα χαρώ πολύ αν σε κάθε κοπή πίτας ακούγεται μια υπενθύμιση για τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν στη Μεσσηνία. Έτσι κι αλλιώς οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν να χάσουν τίποτα υπενθυμίζοντας δημοσίως στους τοπικούς άρχοντες πως έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα όλα τα μεγάλα έργα της περιοχής. Αντιθέτως, η Μεσσηνία θα χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ αν δεν αυξηθούν άμεσα οι θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών στον Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Υπενθυμίζουμε ότι στις σημερινές εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο τέσσερις θέσεις στάθμευσης και γι’ αυτό είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση περισσότερων αεροσκαφών τις ώρες αιχμής, ειδικά τα Σαββατοκύριακα της θερινής περιόδου.

Εξαιτίας της έλλειψης θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, οι αεροπορικές εταιρείες αδυνατούν να δημιουργήσουν βάσεις στο Αεροδρόμιο, με συνέπεια να καθυστερεί η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των θέσεων στάθμευσης και η κατασκευή του συνδετήριου τροχοδρόμου είναι εκτός της σύμβασης παραχώρησης, αφού ο παραχωρησιούχος θα αναβαθμίσει μόνο τις εγκαταστάσεις του αεροσταθμού. Για την επέκταση των χώρων στάθμευσης και τον συνδετήριο τροχόδρομο έχουν προϋπολογιστεί (σύμφωνα με το έντυπο «Για την Πελοπόννησο του 2030») 6 εκατ. ευρώ, ενώ η δικαστική απόφαση για την τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης των 50 στρεμμάτων που απαιτούνται, αναμένεται να εκδοθεί τον Ιανουάριο.

 Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί εντός του 2023, γιατί διαφορετικά θα χαθεί και η τουριστική σεζόν του 2024. Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμάτα - Αεροδρόμιο - Μεσσήνη, απλώς θα επισημάνουμε ότι έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει και ότι καθυστερούν εξαιτίας της αδυναμίας των τοπικών αρχών να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους δημάρχους Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο και Πύλου - Νέστορος Τάκη Καρβέλα, που χασομερούν αντί να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι διεκδικώντας εδώ και τώρα τα αυτονόητα. Η αντιπολίτευση πρέπει επίσης να πράξει το αυτονόητο, αναδεικνύοντας τις ευθύνες τους και διεκδικώντας δυναμικά (ακόμα και με κινητοποιήσεις) την ολοκλήρωση των υποδομών.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:10