Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 11:51

«Αυτή είναι η Ελλάδα» και πρέπει να αλλάξει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Στις 29 Μαΐου 2022 «"άγνωστοι" έκλεψαν 100 μέτρα καλώδιο, με συνέπεια να συσκοτιστεί το βράδυ της Κυριακής ο κόμβος του "Μορέα" και ο συνδετήριος δρόμος του αυτοκινητόδρομου Α7 με το τμήμα Ασπρόχωμα - Μεσσήνη και τον Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος"».

Υπενθυμίζοντας ότι τα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης του σιδηροδρομικού δικτύου στα Τέμπη δεν λειτουργούν μεταξύ άλλων και λόγω της κλοπής καλωδίων, ρωτάμε ευθέως: Αν συμβεί δυστύχημα στα σκοτάδια του συνδετήριου δρόμου θα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, στην κακιά ώρα ή στην αδυναμία του κράτους να επιδιορθώσει τη βλάβη μετά από εννέα μήνες; Εννοείται ότι δεν περιμένουμε απάντηση από εκείνους που ευθύνονται για τα τροχαία δυστυχήματα στην απόληξη του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας, επειδή δεν κατασκεύασαν τους προβλεπόμενους ισόπεδους κόμβους. Έτσι και αλλιώς αν απαντήσουν θα επιρρίψουν την ευθύνη στον… Χατζηπετρή και θα συνεχίσουν ανέμελοι την προεκλογική τους εκστρατεία πιστεύοντας ότι για τις καταστροφές ευθύνονται μόνο οι «άλλοι».

«Αυτή είναι η Ελλάδα» δήλωσε το 2000 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το ναυάγιο του «Σάμινα» με 81 νεκρούς και (δικαίως) ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, επειδή δεν την άλλαξε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια που κυβερνούσε. Η Ελλάδα παρέμεινε ίδια όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό θρηνήσαμε 84 νεκρούς στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και 102 νεκρούς στο Μάτι επί κυβερνήσεως Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και στην Υποσαχάρια Αφρική τα διαρκή δυστυχήματα θα είχαν γίνει μάθημα στους πολιτικούς. Όμως και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε την πεπατημένη των προκατόχων προτιμώντας την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων αντί της σύγκρουσης με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που λυμαίνονται την Ελλάδα.

Για αυτό ήταν θέμα χρόνου και μόνο να ξαναβυθιστεί η Ελλάδα στο πένθος λόγω «κλεμμένων καλωδίων» και αδυναμίας του κράτους να προστατέψει τη ζωή των πολιτών. Από εδώ και πέρα οι πολίτες είναι υπεύθυνοι να αποφασίσουν αν θα ξαναδώσουν «λευκή επιταγή» σε όποιον τους τάζει προστασία από τους «άλλους». Σε κάθε περίπτωση, μία κοινωνία χαμηλών απαιτήσεων είναι καταδικασμένη να πενθεί και να θυμώνει κάθε φορά που θα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα τραγωδία, επειδή προηγουμένως δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα.

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2023

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός