Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 11:39

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τις ευθύνες της τοπικής ελίτ για την υπανάπτυξη της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη δυναμικότητα των μονάδων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου αποκαλύπτουν πλήρως το έλλειμμα αναπτυξιακής πολιτικής και τις ευθύνες της τοπικής ελίτ, που ενδιαφέρεται κυρίως για τη διατήρηση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει συνολικά 39.823 κλίνες, ενώ μόνο ο Νομός Ηρακλείου διαθέτει 80.870 κλίνες, από τις οποίες οι 25.261 είναι σε μονάδες πέντε αστέρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι τοπικοί άρχοντες της Πελοποννήσου μιλούν στα συνέδρια για ποιοτικό τουρισμό, η Περιφέρεια συνολικά διαθέτει μόνο 7.262 κλίνες μονάδων πέντε αστέρων, η Κρήτη 55.266 και το Νότιο Αιγαίο 72.769.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι τοπικοί άρχοντες μιλούν για ποιοτικό τουρισμό προσχηματικά και με στόχο να κρύψουν το έλλειμμα προσέλκυσης τουριστικών επενδύσεων, που έχει οδηγήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα. Με άλλα λόγια: Οι τοπικοί άρχοντες για να κρύψουν τις ευθύνες τους υποστηρίζουν ότι η Πελοπόννησος έχει στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδήματος, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει ξενοδοχεία για να φιλοξενήσει πλούσιους τουρίστες.

Για να ανακοπεί η πορεία της παρακμής, οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί αντί να φωτογραφίζονται με τον εκάστοτε υπουργό Τουρισμό που επισκέπτεται την Πελοπόννησο, θα πρέπει να τον πιάσουν από το λαιμό και να ζητήσουν πρόσθετα οικονομικά κίνητρα και ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων στην Περιφέρεια. Τα χαμόγελα στο φακό και οι καφέδες με τους υπουργούς που κολακεύουν τους ντόπιους χωρίς να ανακοινώνουν τίποτα ουσιαστικό, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια αρχικώς σε μεγαλύτερη φτώχεια και τελικώς στην οικονομική καταστροφή και τη δημογραφική κατάρρευση της Πελοποννήσου.

Ουσιαστικά από τις δυναμικότητες των ξενοδοχείων δεν εξαρτάται μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Πελοποννήσου αλλά η επιβίωσή της. Συνεχίστε τώρα να συζητάτε αν είναι ομορφότερος ο Νίκας ή ο Τατούλης.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός