Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 11:04

Ιστορίες των δρόμων και των διαγωνισμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Τα κυβερνητικά πανηγύρια για την υπογραφή της σύμβασης του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα ήταν απολύτως βάσιμα αν ζούσαμε σε μια κανονική χώρα, όπου οι διαγωνισμοί και τα έργα ολοκληρώνονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Στην Ελλάδα όμως, κανένας δεν γνωρίζει ούτε πόσα χρόνια θα διαρκέσουν οι διαγωνισμοί, ούτε πότε και αν θα τελειώσουν τα έργα. Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για το Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2019 και ότι ο ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε το Μάρτιο του 2023. Θα μου πείτε: Πάλι καλά που υπογράφηκε σύμβαση σε μια τετραετία από την προκήρυξη του διαγωνισμού, γιατί ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια. Προσωπικά, θα ήμουν όντως ευτυχής αν οι μελέτες για το δρόμο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είχαν ξεκινήσει το 2019 και η σύμβαση για το έργο υπογραφόταν το 2023. Οι αρχικές μελέτες όμως εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000… και στη συνέχεια απορρίφθηκαν για να συνταχθούν νέες.

Θα ολοκληρωθεί άραγε το έργο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη σύμφωνα με τις μελέτες που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός; Ή ενδέχεται να έχουμε νέες αλλαγές στη χάραξη του δρόμου; Την ερώτηση αυτή θα έκανα λοιπόν στον υπουργό Υποδομών Γιώργο Γεραπετρίτη, αν είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης του έργου στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Αλλά ο υπουργός δεν ήρθε στη Μεσσηνία, προφανώς επειδή είναι αρκετά έμπειρος για να ταυτίσει την πολιτική του καριέρα με ένα ανεκτέλεστο έργο της «Άκτωρ ΑΤΕ», που έχει σχεδόν την ίδια αξία με το αντίτιμο πώλησης της εταιρείας στην «Ιντρακάτ». Υπενθυμίζουμε ότι η εξαγορά της «Άκτωρ ΑΤΕ» από την «Ιντρακάτ» ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακήρυξη της κοινοπραξίας «Άκτωρ ΑΤΕ» και «Ιντρακάτ» ως αναδόχου στο έργο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Μέσα σε αυτό το νεφελώδες πλαίσιο, οι Μεσσήνιοι θα πρέπει πραγματικά να αισθάνονται ευτυχείς αν ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο τον οποίο προβλέπει η σύμβαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Και μη βιαστείτε να παπαγαλίσετε ότι τα έργα Σ∆ΙΤ τελειώνουν στην ώρα τους, γιατί θα χρειαστεί να σας υπενθυμίσω ξανά ότι και το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα ήταν στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, που έγινε νόμος του κράτους το 2007, αλλά ακόμα μελετούν τη… χάραξή της.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:08