Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 11:15

Έλλειμμα στέγης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)

Στην Καλαμάτα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγης, καθώς η μισή Μεσσηνία αναζητεί πλέον να νοικιάσει ακίνητο στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακριβά καύσιμα έκαναν ασύμφορη την καθημερινή μετακίνηση (για εργασία, φροντιστήρια κ.λπ.) ακόμα και από τα κοντινά προάστια, και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση στο κέντρο και μειώθηκε στη Βέργα, στο Ασπρόχωμα και στη Μικρή Μαντίνεια.

Η κατάσταση προφανώς θα ήταν αντιμετωπίσιμη αν

1) υπήρχε παντού εξυπηρετική και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία, αν

2) είχε εφαρμοστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας (ΓΠΣ), που είναι νόμος του κράτους από το… 2011, και αν

3) είχαν ολοκληρωθεί οι πολεοδομικές μελέτες της Βέργας, του Ασπροχώματος και της Μικρής Μαντίνειας η σύνταξη των οποίων ξεκίνησε το 1996.  Η εφαρμογή του ΓΠΣ και η ολοκλήρωση των μελετών θα οδηγούσαν αρχικά σε αύξηση των προσφερόμενων οικοπέδων, και σύντομα σε ανέγερση νέων οικοδομών και αύξηση των προσφερόμενων κατοικιών. Η μεγάλη προσφορά κατοικιών θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ενοικίων εάν

4) λειτουργούσε και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, οπότε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όλα τα κλειστά σπίτια των Δημοτικών Ενοτήτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών (και όχι μόνο). Εννοείται ότι οι προαστιακοί σταθμοί πρέπει να συνδέονται με μικρά λεωφορεία (βαν) με όλα τα χωριά, παρέχοντας στους κατοίκους τους τακτική συγκοινωνία με το αστικό κέντρο της Καλαμάτας.

Οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας όμως προτίμησαν να ενισχύσουν έμμεσα τις ιδιωτικές μετακινήσεις στο κέντρο και στην Παραλία της πόλης, επειδή μεταξύ άλλων τις προηγούμενες δεκαετίες κυριάρχησε η αντίληψη πως η ανάπτυξη έρχεται μόνο με αυτοκίνητο από την… Τσακώνα. Έτσι κι αλλιώς όλοι στη Μεσσηνία μιλούσαν για επέκταση του δικτύου των αυτοκινητόδρομων και σχεδόν κανένας για την ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστης διαδημοτικής συγκοινωνίας, που θα μείωνε τις μετακινήσεις με ιδιωτικό αυτοκίνητο (και κυρίως θα εξυπηρετούσε τους νεαρότερους, τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο αδύναμους οικονομικά ή οποιονδήποτε δεν διαθέτει αυτοκίνητο… αλλά και τους ίδιους τους οδηγούς, απαλλάσσοντάς τους από πολλά περιττά δρομολόγια). Κι όταν νοικιάστηκαν όλα τα σπίτια στο κέντρο της πόλης, οι τοπικοί άρχοντες για να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες «ανακάλυψαν» ως αποδιοπομπαίο τράγο την… Airbnb.

Όπως και στη χρεοκοπία του 2010, που οι λαϊκιστές απάλλαξαν όσους εκτίναξαν τον δημόσιο δανεισμό φορτώνοντας τα πάντα στο… μνημόνιο, έτσι και στην Καλαμάτα η καταγγελία της Airbnb απαλλάσσει όσους άσκησαν πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Μένουν λοιπόν στο απυρόβλητο όσοι δεν μπορούν τόσα χρόνια να δημιουργήσουν αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία με πυκνά δρομολόγια και προαστιακό τρένο. Μένουν επίσης στο απυρόβλητο όσοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν την πολεοδομική μελέτη της Καλαμάτας και πουλάνε… κουτόχορτο για να αγοράσουν ψήφους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαϊος 2023 11:29